Presentació de la Col·lecció Museogràfica del Brodat i la Confecció de Sant Llorenç

Bon dia, benvinguts i benvingudes a aquest acte de presentació de la Col·lecció Museogràfica del Brodat i la Confecció de Sant Llorenç des Cardassar. Gràcies especialment a Lourdes Melis pel seu interès i la seva gran professionalitat en el desenvolupament d’aquest projecte. 

A l’any 1977 el Consell Internacional dels Museus (ICOM en les sigles en anglès) va decidir crear un acte anual i a nivell internacional per cridat l’atenció sobre la tasca dels museus, una tasca que no es limita, com de vegades tenim tendència a pensar, a ser depòsits d’obres d’art, sinó que va molt més enllà i es dedica fonamentalment a la conservació, protecció i difusió del patrimoni cultural tan material com immaterial. 

Avui, 18 de maig, celebram aquest Dia Internacional dels Museus d’una manera que, pensam, és molt especial per tots els llorencins i llorencines. No m’atreviria a dir que tots els que sou aquí, però sí tenc coratge de dir “casi tots els que sou aquí” teniu records d’infantesa o de joventut lligats al món dels brodats. Jo mateixa, neta de brodadora, i filla i neta de modistes, tenc records de veure el Carrer Cardassar amb sa meva padrina “Busca” i madò “Bet” al carrer brodant. Suposo que moltes de les que sou aquí teniu aquesta imatge molt més viva que jo perquè ereu vosaltres les protagonistes d’aquest record. D’un record que és, de fet, part indissoluble de la història de Sant Llorenç, la indústria del brodat i tot el que l’enrevoltava, ho sabeu vosaltres millor que jo, van canviar el panorama econòmic i social de Sant Llorenç de tal manera que no sé si és atrevit dir que hi ha un Sant Llorenç anterior i un Sant Llorenç posterior a la introducció i consolidació de la indústria dels brodats. 

Aquests records i aquesta història són part del nostre patrimoni, tan material com immaterial, més ric i estimat, per això, des de l’Ajuntament de Sant Llorenç volem mostrar el nostre compromís amb la seva conservació, manteniment i difusió amb aquest petit acte de presentació de la Col·lecció Museogràfica del Brodat i Confecció de Sant Llorenç que és també un homentage a totes les dones, les que hi sou i les que ja ens han deixat, que vau canviar el panorama llorencí i amb el que volem donar a conèixer a les generacions futures aquesta part tan important de la nostra història que puguin dir, com jo, que estan orgullosos de tenir padrines, ties, veinades, que un dia van ser brodadores. 

A totes moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.