La Conselleria d’Agricultura Pesca i Medi Natural allibera a la mar de la platja de Cala Millor 68 tortugues marines nascudes a Mallorca l’estiu passat

La presidenta, Margalida Prohens, juntament amb el conseller Joan Simonet, van participar en l’amollada d’aquests exemplars al seu hàbitat natural, que es fa fer de manera simultània a la platja de Can Pere Antoni, a Palma, i a la de Cala Millor.
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, aprofitant el Dia Mundial del Medi Ambient, va alliberar a la mar el dimecres un total de 68 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes durant l’estiu de 2023 a Mallorca. La presidenta del Govern, Margalida Prohens, acompanyada del conseller Joan Simonet, ha participat en l’amollada de 23 exemplars d’aquesta espècie a la platja de Can Pere Antoni, a Palma, procedents del niu que es va detectar en aquesta mateixa zona el passat 7 de juny. A més, de manera simultània, s’han alliberat 45 tortugues a Cala Millor. En aquest cas, es tracta d’exemplars del niu que va tenir lloc el 9 de juliol de 2023 en aquesta platja.
Durant l’acte d’alliberació, la presidenta del Govern ha agraït «la feina feta per tots els professionals en aquest darrer any» i, a més, ha destacat la «importància de conscienciar a la població sobre la protecció del medi marí i del medi natural».
«Com a conseqüència del canvi climàtic, el fet que tortugues venguin a pondre a les nostres platges serà un fet habitual, han vengut per quedar-se, i per tant serà imprescindible la sensibilitat de la ciutadania de saber com actuar si troba una tortuga anidant o ous de tortuga, perquè puguin seguir el mateix procés de les que avui amollam al seu hàbitat, que és la mar», ha assegurat.
Per part seva, el conseller Simonet va recordar la rellevància que la població prengui consciència que aquests episodis de nidificació de tortugues marines segurament es continuaran repetint durant els anys vinents a les costes de les Illes Balears. «En l’actualitat, observam com aquests exemplars s’estan movent a zones a les quals era quasi impensable que poguessin arribar anys enrere. Els efectes del canvi climàtic han fet que el comportament d’aquesta espècie protegida hagi canviat, ja que aquest tipus de tortugues mai feien la posta al nostre arxipèlag».
En aquest sentit, Simonet ha reclamat «la màxima col·laboració de tota la població», ja que és vital per a l’espècie, entre els mesos de maig i octubre, la detecció precoç de nius, de femelles niant o de nounats que acaben de néixer a la platja. «En cas que es detecti algun d’aquests casos, s’ha d’avisar immediatament a l’112 per activar el protocol d’atenció», va manifestar el conseller.
A més de Prohens i Simonet, a l’alliberament que es va fer a la platja de Can Pere Antoni també hi ha assistit la segona tinent de batle de l’Ajuntament de Palma, Lourdes Roca; el president de la Fundació Natura Parc, Toni Mas; personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i de la Fundació Palma Aquarium; l’equip d’Àrees Marines Protegides de TragsaTec; agents de medi ambient; representants del Centre de Visitants del Parc Nacional de Cabrera i de l’IRFAP-LIMIA, així com l’equip de voluntaris que va custodiar el niu en el moment del naixement de les cries.
D’altra banda, a la platja de Cala Millor, hi ha estat present la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres; el batle de Sant Llorenç, Jaume Soler; el gerent del COFIB, Lluís Parpal, i també voluntaris i personal de totes les entitats esmentades anteriorment.
Cal recordar que el 7 de juny de 2023 es va detectar el primer niu de tortuga marina de l’illa de Mallorca, a la platja de Can Pere Antoni, on un exemplar va pondre 106 ous, dels quals van néixer 23 cries que van passar a formar part del programa Head-Starting de les Illes Balears. Un mes després, el 9 de juliol, es va trobar un altre niu a la platja de Cala Millor, amb un total de 82 ous, dels quals van néixer 67 exemplars. Tres d’aquests van morir durant les primeres setmanes de vida, 19 van ser alliberats a la mar el passat mes de novembre i 45 van passar a formar part del programa Head-Starting.
El 2015 es va registrar el primer intent de nidificació de tortuga marina a les Illes Balears, sense èxit, a Eivissa. L’any 2019 es va detectar la primera posta a la mateixa illa i l’any següent, el 2020, es van localitzar dos nius a Menorca i un a Eivissa. Durant els estius de 2021 i 2022, però, només es van detectar dos intents a Formentera. L’estiu passat, el 2023, se’n van registrar nou l’arxipèlag balear. El resultat va ser de tres intents i sis nius confirmats (tres a Mallorca i tres a Eivissa).
Programa Head-Starting
El Head-Starting consisteix en un programa de cria en un mitjà artificial controlat durant 10 i 12 mesos en què els animals són alimentats simulant els canvis que experimentarien en la natura. Gràcies a això, s’augmenta la possibilitat de supervivència d’aquests exemplars una vegada s’alliberen a la mar. A més, s’incrementa el coneixement de l’espècie en les primeres fases de la seva vida i se’n millora la gestió per conservar-la. Aquest programa està liderat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i l’executa el departament de fauna marina del COFIB, organisme que depèn de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern. En aquest programa també hi han participat la Fundació Palma Aquarium, l’IRFAP-LIMIA, el Centre de Visitants del Parc Nacional de Cabrera, l’Aquari de Sevilla, l’Oceanogràfic de València, el CRAM de Barcelona i el Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic.
La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a «vulnerable» en el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades, que se sol reproduir en el Mediterrani oriental i que no ha estat fins a principi del segle xxi quan ha començat a niar al Mediterrani occidental, molt probablement a causa de l’increment de la temperatura de la mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.