El temps, el clima, empeny

Podem aplicar el conegut i nostrat “…i el darrer que apagui el llum” o, siulant, podem mirar cap a un altre indret. Però tanmateix,  segons el Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC) la tendència és una altra.

Segons una enqusta mundial, el 80% vol polítiques de protecció climàtica més ambicioses.

Pel que fa a Balears, segons AEMET, s’espera un estiu més calent i sec del normal

El 80% de la població mundial vol polítiques de protecció climàtica més ambicioses

El Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i la Universitat d’Oxford acaben de publicar People’s Climate Vote 2024, una important enquesta que posa de manifest que el món demana als seus governs més ambició en les polítiques de protecció climàtica. Podeu llegir-ne aquí el comunicat de premsa del PNUD i aquí la crònica a El País. Es tracta d’una enquesta feta a partir de les respostes d’unes 75.000 persones de 77 països del món, que representen el 87% de la població mundial. Els propis autors l’han definida com “la més gran enquesta sobre el canvi climàtic de la història”.
D’acord amb el sondeig, el 80% de la població mundial (quatre de cada cinc persones) volen que els seus països reforcin els compromisos de lluita contra el canvi climàtic. Es demana demana també sobre la transició energètica: el 72% respon que el món hauria de substituir “ràpid o molt ràpid” els combustibles fòssils per energies netes. L’enquesta revela diferències significatives per països, si bé en tots els casos hi ha una majoria en favor d’una acció climàtica més decidida. A Espanya, el percentatge dels que demanen reforçar els compromisos és del 83%, més que a França, Regne Unit o Alemanya però menys que a Itàlia. En alguns països molt vulnerables, com Tanzània, Etiòpia o Sri Lanka, la xifra arriba al 97%. En la part baixa, Rússia, Canadà i els Estats Units se situen al 66%. Pel que fa als dos països més poblats del planeta, el percentatge dels que volen actuacions més decidides és del 77% a l’Índia i del 73% a la Xina.

 

Pel que fa a Balears

AEMET anuncia un estiu més calent i sec del normal per a les Illes Balears

L’Agència Espanyola de Meteorologia, AEMET, va publicar no ga gaire la seva predicció estacional per als mesos juny-agost i per al conjunt de l’estat. Les dades ja apuntaven a un estiu més calent i més sec de l’habitual.
Ara, la delegada territorial de l’agència a les Illes Balears ha presentat públicament les prediccions per a un estiu que serà molt càlid i sec. Les temperatures seran superiors a les habituals, amb valors que es poden situar en mitjanes per damunt els 24ºC. Entre mitjans de juliol i mitjans d’agost s’assoliran les temperatures més altes, que podran portar onades de calor, dies molt calents i nits tòrrides. Pel que fa a les precipitacions, la previsió és que plogui per sota de la mitjana habituals dels estius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.