El jovent organitzat de Mallorca s’aplega a Pollença per debatre sobre el model turístic
Margalida Ramis, presidenta del GOB: “Hem passat del ‘vivim’ del turisme, al ‘malvivim’ i finalment a ‘el turisme viu de nosaltres’”.
Pilar Arnau, doctora en Filosofia i Lletres : “El turisme ha estat el generador d’un trauma social i cultural a Mallorca, i també de la riquesa d’uns pocs”
Aquest dissabte s’ha celebrat la quarta edició de l’Aplec Jove, una jornada que fa de punt de trobada anual del jovent organitzat mallorquí. Enguany ha tractat sobre turisme, sota el títol “Rumb al col·lapse, el turisme a debat”. “Ja són més de 500 els joves que han passat per l’Aplec, més d’un centenar cada edició. 100 joves organitzats de 30 pobles diferents tenen un potencial enorme, i és la tasca de cada un esbrinar quina és la millor manera d’incidir en la seva realitat quotidiana. Despertem consciències, siguem persistents i intel·ligents”, ha dit Mercè Gomila, la portaveu de l’entitat en la lectura del manifest.
A les 10:00h ha començat la primera xerrada a la sala de conferències del Club Pollença, en la què Ivan Murray —professor de geografia de la UIB— ha parlat de la indústria turística en termes d’ “extracció de valor i plusvàlua” i de com s’ha desenvolupat al llarg de la història a nivell global.
“El turisme a Mallorca ha deshumanitzat la societat: Ho veim en el tractament de la gastronimia pròpia o la folklorització musical i cultural, però el culmen d’això, per mi, és la substitució lingüística”. Així ha arrencat la segona ponència Pilar Arnau, doctora en Filosofia i Lletres. “El turisme ha estat el generador d’un trauma social i cultural a Mallorca, i també de la riquesa d’uns pocs”, ha sentenciat abans de passar la paraula a Guillem Colom-Montero. El professor de la Universitat de Glasgow també ha desenvolupat la teoria del trauma cultural que va suposar la implementació de la indústria turística que amenaça l’existència dels mallorquins com a subjecte històric.
Després de dinar, a les 17:30h, s’ha seguit amb una taula redona amb Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma Stop JJOO; Carla Izcara, antropòloga d’Alba Sud —centre d’investigació sobre la turistificació global—; i Margalida Ramis, presidenta del GOB. S’han presentat diferents alternatives al model turístic actual, i Lavaquiol, en la seva línea ecosocialista, ha defensat “pensar com planificar el teixit productiu per saber com respondre per viure millor”. Per altra banda, la presidenta del GOB ha parlat també de l’evolució de la visió dels mallorquins: “Hem passat del ‘vivim’ del turisme, al ‘malvivim’ i finalment a ‘el turisme viu de nosaltres’”.
Finalment, a les 19:30h, s’ha fet l’acte polític, amb la lectura de manifest per part de Mercè Gomila, la portaveu de l’Aplec Jove, que ha recordat el moment àlgid que viuen els moviments socials. “Com s’ha demostrat aquests darrers mesos, els carrers estan encesos. Vivim un moment àlgid de mobilitzacions socials. En qüestió de pocs mesos s’han produït fins a tres grans manifestacions i desenes d’accions arreu de l’illa: en defensa de la llengua, contra l’especulació immobiliària, contra el model turístic, així com sonades concentracions per la memòria democràtica o per Palestina”. Després, la jornada ha acabat amb sopar, ballada popular —amb Mata Escrita— i un punxadiscs.