Salvador Galmés en el DCVB/67

De l’entrega d’avui en voldria destacar les paraules, el vocabulari.

En alguns casos mots perduts o en desús: “pelleringo”, “pellucar”, “pentura”, “percintar”, “perfondre”, “perhom”…

I també voldria enforcar el que podriem anomenar “rebots” o paraules dites de passada: “espirall”, “resclosa”, “merlet”, “reverberació”, “llantoner”, “pinya”…

(A la imatge destacada, Antoni Maria Alcover)

pelleringo m. 2. m. Bocí de roba o d’altra cosa esqueixada i penjant (Mall. Men.); cast. guiñapo, girón, harapo. Surava un pelleringo d’esportí, Galmés Flor 175.

pellucar v. tr. ∥ 2. v. tr. Collir o arreplegar els fruits escadussers que han quedat sense prendre en la collita normal, sobretot de raïms, d’olives, d’ametlles (or., bal.); cast. rebuscar. Pellucant les baldanes d’una figuera, Galmés Flor 127.

pentura adv., contracció de per ventura: Potser, tal vegada (Mall.). Fent-li endevinar un espirall per hont podria exir, pentura, tot l’excés de sa pena resclosaS. Galmés (Catalana, ix, 190).

percintar v. tr. ∥ 1. v. tr. Cenyir. La torre del Angel, percintada de merletsGalmés Flor 120

perennalment adv. Perennement. Entonen perennalment l’himne d’AnnaS. Galmés (Catalana, ix, 186).

perfecte, -ecta,2. adj. Que té totes les qualitats requerides; que no té ni el més petit defecte; cast. perfecto La reverberació més perfecta de la divinitatGalmés Flor 34.

perfondre v. tr. Difondre, escampar. La estelada en místich llantoner qui tot ho perfonia de celístiaS. Galmés (Catalana, ix, 7).

pergamí m.: cast. pergamino  Var. form.: plegamí. Fulles enruellades com bocins de plegamí secorratGalmés Flor 48)

perhom pron. Per cada un; a cada un; cast. cada uno. No ve a tayada perhom, Roq. 2. Comensava la brega ab pinya perhom de dos contendentsGalmés Flor 8.

període m.: cast. período. ∥ 1. m.: ; porció de temps en què es divideix una edat, una vida, etc. Aquell període en què els qui l’atravessen no formen ni són més que una espècie d’embastament humàGalmés Flor 34.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.