Salvador Galmés en el DCVB/15

Amb aquesta entrega finalitzen les aportacions de Salvador Galmés amb la lletra “c”.

Com acostuma a passar en cada una de les entregues de hi apareix una mica de tot: mots perduts, potser habituals en aquell ja llunyà, primer terç del segle xx (coruscant, còs, coverbo…)

I altres expressions que es podrien  considerar genuïnament galmasianes: “si estergia l’imatge coruscant de l’estimat”, “turgència de secrets i misteris infantats”, “cascada de cromatismes sonors”…

Per contrast potser en estacaria l’estil del vestir de la jpoblació masculina local de l’època: “cos de camisa, capell posat”.

coruscant adj. Resplendent amb lluentor enlluernadora; cast. Coruscante. Les terboleses de sa pensa, en mitx de les quals s’hi estergia l’imatge coruscant del estimat, Galmés Flor 126.


cos m.:cast.cuerpo. III. ∥1. m.:La part de vestit que cobreix l’ossa. En cos de camisa: sense altra roba damunt la camisa. Tots anaven en cos de camisa, capell posat, Galmés Flor de cart, 7.

cós. m.Lloc per on corre una cosa. 3 Especialment: ∥ 1. m.Lloc on es fan les corregudes (d’homes, d’animals, de vehicles) per obtenir un premi; cast. coso. Era sortit a les corregudes y havia guanyat els dos pollastres…, havia fet present d’un pollastre a sa enamorada en el cós metex, Galmés Flor de cart 76.

covament m. Acte de covar; cast. incubación, empolladura. Una turgència de secrets y misteris infantats per un covament d’amor, Galmés Flor 83.

coverbo 1. m. Conversa anecdòtica (Mall.); cast. Chascarrillo. Contar coverbos: contar coses gracioses. Després xerraven, contant rondalles, coberbos, succehits y coses de l’antigor, Galmés Flor de card, 152

creador, ora m. i f. Que crea; cast. creador.a) m. i f. Adjectivat:. Aquexa annihilació qui feny y plasma ab una virtualitat creadora omnipotent, Galmés Flor de cart 148

credo.loc.d) El darrer mot del Credo: la persona o cosa ínfima, de menys importància (Mall., Men.). En Belluguins…, el més insignificant de la quadrilla, el darrer mot del Credo, un atlot petit y magre, Galmés Flor 11.—

creguedor,-ora adj.Creïble (Mall., Men.). La jove feya esforsos no creguedors per lletgir-la, Galmés Flor 141.

crematístic, -ística adj., neol. Relatiu a la riquesa; cast. Crematístico. Volien sebre la posició crematística de llur matrimoni, Galmés Flor 66.

cristal·linitat f. Qualitat de cristal·lí; cast. Cristalinidad. Aquelles molècules… se se sedimentaven recuperant sa pristina crestallinitat y puresaGalmés Flor, 132.

cromatisme m., neol. Qualitat de cromàtic; cast. Cromatismo. Una rialla fresquíssima com una cascada de cromatismes sonors, Galmés Flor de cart, 22.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.