Mots perduts: pala de metre

Certament el mot és ben viu: “du sa pala”, “pose-ho dins sa pala”, “amb quatre palades”.. però ha perdut part del mot. Resta la generalitat i s’ha perdut la concreció. Segurament deriva de que els nostres padrins utilitzaven, de forma generalitzada diversos tipus de pales.

El DCVB mostra, entre altres:

1. PALAf.
|| 1. Eina formada per una làmina de fusta o de ferro, de forma generalment rectangular o trapezial o semiovalada, adaptada a un mànec més o menys llarg segons l’ús a què es destina i que sol esser de recollir o remoure alguna cosa sòlida, pastosa o pulverulenta; cast. pala. Pala del focdel carbó: la que és tota de ferro i serveix per a treure el foc del fogó o fornal, per a transportar carbó, etc. Pala dels femsla que s’empra per aplegar i emportar-se’n els fems després d’escombrar-los. Pala de cavarde fangar: la que s’usa en agricultura i en la construcció, per a trencar i girar la terra, el sauló, etc. Pala de pàmpol:fanga amb trava (Pla del Llobregat). Pales de vidriersón de diferents classes, segons que serveixin per a enfornar els morters de fondre, per a transportar les peces que no tenen coll (mentres que les que tenen coll es transporten amb les forques), o per a llançar el vidre trencat a la mola. Pala de rentarla que les dones empren per a tupar la roba en rentar-la. Pala de la pasteraraora per a tallar la pasta del pa

2.METRE v. tr.
I. ant. Posar, en el sentit de fer estar en un lloc determinat, en una nova posició, en un nou estat; cast. meter, poner. 

…/…
|| 3. Aplegar les agranadures amb la pala o sarrió (Manacor)Pala de metre: la que serveix per a aplegar les agranadures.
|| 4. refl. Ficar-se, posar-se hàbilment en alguna cosa (Ariany). «Aquest homo se met per tot».

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada