Cronologia del 2019

Sense data.- L’any passat, en una data que desconeixem, Joan Sureda, un nin de Son Carrió de 12 anys, va guanyar el campionat de Balears de Motocross, en la categoria de 65 cc (Centxcent).

9 gener.- A l’Espai36, s’estrena el documental “Terres de fang”, realitzat per IB3 i Nova televisió, que mostra així com s’està recuperant el poble dos mesos després de la torrentada (Card).

30 gener.- Es conclou la digitalització de les obres completes de Salvador Galmés, que ha duit a terme FEMAREC. Inclou els següents volums, que es poden consultar a la web www.salvadorgalmes.cat:
-Narrativa 1. Flor de Card. Encalçant. Recordatori de la pelegrinació mallorquina
-Narrativa 2. Relats breus i proses literàries
-Lul·lisme
-Articles, pròlegs i altres treballs. Epistolari
-Escrits sobre Ramon Llull

12 febrer.- Joan Tomàs Matamalas Llodrà llegeix la seva tesi doctoral Higher-order dynamics on complex networks, centrada en l’efecte que un increment de la complexitat estructural, relacional i temporal té sobre tres importants àrees d’estudi: l’evolució de la cooperació, la propagació de malalties i l’estudi de la mobilitat humana (Card).

16 febrer.- El Govern de les Illes Balears atorga la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma als voluntaris que ajudaren a netejar el poble després de la torrentada de l’octubre passat (Ultima Hora).

16 març.- El llorencí Nofre Sancho aconsegueix la medalla d’argent en els 200 metres llisos, als Special Olympic World Games celebrats aquest mes a Abu Dhabi (Card).

3 abril.- Després de restar tancada durant dos mesos per mor d’unes obres a la teulada, l’església Santa Maria, de sa Coma, torna obrir les portes al culte (Card).

4 abril.- L’Ajuntament destina una partida de 180.000 euros per rehabilitar les façades dels edificis de s’Illot que es trobin en mal estat (Card).

28 abril.- A partir de les eleccions generals d’enguany, les taules que fins ara s’havien situat a ca ses Monges passen a l’Espai36 (Card).

26 maig.- A les eleccions municipals celebrades avui, el GISC aconseguix 5 regidors; el PSOE, 4; el PP, 2; El Pi,1; i MES, 1 (Card).

Juny.- Es dona per acabada la restauració del pou de na Comte (FC).

1 juny.- Maria Eugènia Jaume presenta el seu llibre “Esclaus oblidats”, sobre la construcció dels camps de concentració a Mallorca entre 1936-1942.

15 juny.- Es constitueix la nova Corporació, a la qual només el Partit Popular queda a l’oposició. El GISC (Mateu Puigròs) tendrà la batlia durant dos anys i mig, i el PSOE (Pep Jaume) durant el darrer any i mig (Card).

19 juny.- Miquel Galmés i Miquel Montoro reben, de mans del Rei, la Medalla de l’Orde del Mèrit Civil, per la seva actuació en favor d’una família d’holandesos, el dia de la torrentada (FC).

25 juliol.- Margalida Fullana guanya el campionat d’Europa Màsters de bicicleta de muntanya, en el tram comprès entre els 45 i els 50 anys. La prova s’ha disputat a Brno, a la República Txeca (Última Hora).

16 agost.- L’ambaixador d’Holanda, en representació de la Casa Reial d’aquell país, atorga la medalla honorífica al valor desinteressat en l’ajuda de persones a Miquel Galmés i Miquel Montoro, per haver salvat una família d’holandesos el dia de la inundació.

9 setembre.- L’Association for the Studi of Food and Society, atorga el premi al millor llibre d’articles d’Història de l’Alimentació publicat el 2018 als Estats Units a “Food and Representation in Central and South Modern Modern Southwestern Europe”, en el qual hi ha participat el llorencí Antoni Riera Melis.

11 octubre.- Es presenta el llibre “Sa torrentada”, elaborat per investigadors locals i professors de les universitats de les Illes Balears i Barcelona.

28 octubre.- Gràcies a un article de Jeroni Galmés a Card.cat, ens assabentam que la torrentada de 2018 ha estat estudiada a diverses publicacions internacionals: la revista Natural Hazards and Earth System Sciences, en un estudi liderat per Joan Estrany, de l’UIB; un altre article titulat Hydro-meteorological reconstruction and geomorphological impact assessment of the October, 2018 catastrophic flash flood at Sant Llorenç, Mallorca (Spain); i també, entre d’altres, una ponència a la 7 International Conference on Meteorology and Climatology of the Mediterranean (Card).

31 octubre.- Es presenta el llibre “Hem viscut sa torrentada”, un relat psicoeducatiu adreçat als menors que visqueren la inundació, elaborat per Patricia García i Rubén Ceinos, amb il·lustracions de Toni Garsan (Card).

10 novembre.- A les eleccions generals celebrades avui, s’han donat els següents resultats en el municipi de Sant Llorenç: PP, 766 vots (24’76%); PSOE, 758 vots (24’5%); Unidas Podemos, 525 vots (16’97%); Vox, 469 vots (15’16%); MES/Esquerra, 208 vots (6’72%); Cs, 202 vots (6’53%); Mas País, 69 vots (2’23%); Pacma, 44 vots (1’42%); altres, 10 vots (0’32%).

16 desembre.- S’estrena, a l’Espai36, la segona part de “Terres de fang”, dirigit, com la primera, per Elisabeth Moll (Card).

23 desembre.- Miquel Grimalt presenta un segon informe sobre la torrentada, en el qual assenyala 56 punts negres a la xarxa viària del municipi i destaca quatre factors: visibilitat, alçada potencial de l’aigua, talús i intensitat del trànsit (Card).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.