Mots perduts: burot

Potser en el sentit d’insult encara es digui bastant (entre el jovent ja tenc els meus dubtes), però en altres accepcions crec que ha perdut bastant el seu ús. Per no anar més enfora en el sentit de “conjunt de retxes inintel·ligibles”(un poc amb relació amb el “burretxo” que ja va posar en Guillem Pont, a pesar que pugui tenir un matís diferent). A continuació podeu llegir tot el seguit de significats que engloba aquest sol mot: 

Significat:

1. Gargot; conjunt de retxes inintel·ligibles (Mall.); cast. borrón, garabato.

2. Espècie de baldufa cilíndrica per sa part superior i cònica per la inferior, que fan ballar pegant-li llenderades (Mall.).

3. Bolla que tiren damunt una roda numerada i giratòria, i que indica el nombre que guanya en la rifa i altres jocs d’atzar (Mall., Men.); cast. ruleta, rolina. a) Esser el burot de la rifa: esser una persona molt bellugadissa o informal (Mallorca).

4. Infant molt bellugadís (Barc., Mall.); cast. argadillo

5. Persona indiscreta, que xerra massa o obra apressadament (Mall.); cast. botarate.

6. Figura molt defectuosa o ridícula (Mall.); cast. mamarracho.

Grafies documentades: “Sense que arribin més que a rapiñá es piano o a dibuxá quatre burots”, Roq. 1.

Etimologia: probablement de la mateixa rel per borinot. És significatiu el fet de coincidir els || || 1, 4, 5, 7 de burot amb els || || 5, 4, 6 i 9 de borinot respectivament. Això indica un parentiu semàntic remarcable; per altra part, els || || 2, 3 y 4 tenen relació evident amb el significat de borinar, mot de la mateixa procedència que borinot. Per això consideram que burot és resultat d’una regressió de burinar (=borinar).

(Fonts del diccionari Alcover Moll)

2 comentaris a “Mots perduts: burot

 1. Som captiu i alhora lliure
  tenc l’ànima dins un pot
  no sé llegir ni escriure
  per signar faig un burot

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Un temps havia altres sinònims: Quatre retxes, quatre escaravits, quatre esborranys,
  Quatre mamarratxos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada