La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Amb l’inici d’aquesta setmana encetam, pràcticament, el mes d’octubre. Vuitè mes de l’any en el calendari romà (october), els romans començaven a comptar l’any el mes de març, i desè mes en el calendari gregorià.

Les “Rondaies Mallorquines” es fan ressò de tots i cada un dels mesos de l’any i, del mes d’octubre, diuen:

“Benhaja s’octubre!  Ses saons d’octubre són molt apreciades d’es conradors, perquè així poden sembrar civades, ordis, xítxeros, faves. Ets anyells primerencs s’hi fan bons i hi floquen una cosa de no dir. Per s’octubre maduren ses magranes: ses agres, ses aubars i ses dolces; maduren ses nesples, i per això diuen:

Per Sant Lluc,
nesples apelluc.”

La Lluna entrarà en quart creixent el proper dimarts a les cinc hores i quinze minuts en el signe de Capricornus.

El dia s’escurça i, a finals de setmana, els temps de sol ja no arribarà a les onze hores i mitja, quan dilluns de la setmana passada era de dotze hores.

Pareix que no vol ploure i no plourà. Les temperatures diürnes aguanten i les nocturnes són agradables.

Dia 4, festa de Sant Francesc d’Assís, és una data molt vinculada al món agrícola. Diuen els vells pagesos que si volem tenir un bon esplet de cebes és important fer el planter el dia del sant franciscà, patró dels ecologistes, dels pessebristes, dels agents forestals i dels sastres. Aquest dia es celebra el Dia mundial dels animals.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.