La setmana que entram, segons el “parenòstic”

A la fi ha plogut! Ja era hora! Serà veritat allò que diuen, que el temps no queda mai penjat…

Encetam la primera setmana del mes de novembre. Novembre era el mes que feia nou per als romans que, com ja hem comentat alguna vegada, començaven a comptar l’any a partir del mes de març. D’aquí li ve el nom.

A les Rondaies Mallorquines podem llegir: “Ses saons de novembre són bones per sembrar faves, llegums, blat i xeixa: per fer créixer ses pastures i es fenassos de ses marines”.

Les festes més importants d’aquesta setmana són Tots Sants i els Fidels Difunts, o dia dels morts. Totes les cultures reserven uns dies per recordar i homenatjar les persones que ens han deixat. Aquestes dues festes estan intrínsecament unides, el dia de Tots Sants, els vius visiten els morts i es creia que el Dia dels morts, eren els difunts els que visitaven els vius.

fotos

Antigament les campanes de les esglésies tocaven tot el dia i era creença que ho feien per guiar les ànimes dels difunts cap a ca seva.

Els padrins regalaven als fillols un rosari amb fruita ensucrada i carabassat, les bunyoleres oferien el seu producte i, si feia fred, cosa ben habitual, les castanyeres venien un cucurutxo de castanyes calentetes. El dia 1 de novembre era el dia assenyalat per treure la roba d’hivern i així ho recorda el refrany:

“Per Tots Sants,
guarda l’avanico
i treu els guants”.

Avui en dia les festes populars de Mallorca han deixat pas a festes importades d’origen anglosaxó i si demanau als infants i joves quina festa es celebra l’1 de novembre, majoritàriament vos respondran que es celebra la festa de Halloween. Tal volta hauríem de recuperar la festa de les llanternes, a finals d’octubre, quan amb les sobres de les síndries, els melons i els pebres, un ganivet, una espelma, un tros de corda i un poc de manya, els infants confeccionaven una llanterna que era portada en processó per tot el poble mentre s’entonaven cançons infantils o de caire religiós.

” src=”https://card.cat/wp-content/uploads/2011/10/halloween-300×200.jpg” alt=”” width=”300″ height=”200″ />


2 pensaments a “La setmana que entram, segons el “parenòstic”

  1. Malauradament Halloween (la globalització amerciana) s’ho està menjant tot i entre els infants ja queda ben poc de Tots Sants. i la culpa és de tots: dels mitjans de comunicació, dels pares que els segueixen el corrent i de l’escola, q impulsa aquestes festes anglosaxones amb l’excusa que no es pot ensenyar una llengua sense ensenyar-ne la cultura (no hi estic gens d’acord amb el mètode i així estem.

  2. També s’ha de dir que la festa de Tots Sants va íntimament lligada a l’església, i que amb la manca de popularitat de la religió cristiana, Tots Sants també s’ha devaluat.

    En opinió meva, és una llàstima oblidar les nostres tradicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.