20-N Eleccions (I)

El proper dia 20 de novembre hi ha convocades eleccions a les Corts Generals.

Les Corts Generals estàn formades pel Congrés dels Diputats i el Senat. El Congrés el conformen 350 diputats. Cada província elegeix un número determinat de diputats (dos per a cada província i un per Ceuta i per Melilla ), o sigui 102 diputats. La resta, 248, es reparteixen en funció de la població de cada província. En el cas de les Illes Balears s’elegeixen un total de vuit diputats, en llistes tancades (cada partit proposa l’ordre dels seus candidats). Els diputats elegits voten el president del govern de l’Estat. El Congrés dels Diputats té per funció legislar (dictar les lleis) i exercir el control de l’acció del govern.

Per al Senat s’elegeixen quatre senadors per a cada una de les províncies peninsulars. Mallorca, Gran Canària i Tenerife elegeixen tres senadors i la resta d’illes menors i Ceuta i Melilla elegeixen dos senadors. En total 208 senadors. La resta de senadors són elegits pels parlaments de les comunitats autònomes ( un senador per a cada comunitat autònoma i un altre senador per a cada milió d’habitants) fins a arribar als 58 per aquesta propera legislatura. El Senat tendrà un total de 266 senadors.

Els senadors s’elegeixen a través de llistes obertes (L’elector pot marcar amb una x els senadors que vol votar).

La funció del Senat és realitzar una segona lectura de les lleis que ha aprovat el Congrés dels Diputats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.