La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Darrera setmana del mes de novembre i primera del mes de desembre.El mes de desembre era el mes desè del calendari romà, per això té aquest nom.

A les Rondaies Mallorquines recollides per Antoni Maria Alcover, n’hi ha una que parla dels dotze mesos. Del desembre diu: “Dins es desembre solen acabar de sembrar i fan ses Acabaies amb una gran bunyolada, i tothom menja bunyols amb mel fins que poren dir pruna. Ses saons de desembre són molt bones per acabar de sembrar blat i xeixa, si no s’ha pogut acabar dins es novembre. Són també molt bones aqueixes saons per ses pastures i per ses marines si per ses rels d’ets arbres”.

Tothom menja bunyols amb mel ...

El dia encara s’escurça i diumenge que ve només gaudirem de nou hores i trenta dos minuts de sol. En aquests dies es fa veritat el refrany que diu: “Si del dia vols profit, que no et trobi el sol al llit”.

La Lluna girarà a creixent el dia 2 a les 10 hores i 52 minuts en el signe de Pisces.

Setmana carregada de sants. Dia 30 celebram al festivitat de Sant Andreu, apòstol de Betsaida, deixeble del Baptista, germà de Pere, patró de Santanyí, dels venedors de peix i dels pescadors de canya. Sant Andreu tanca el mes de novembre i així ho recull el refranyer: “Tots Sants el primer i Sant Andreu, el darrer”.

Dia 1 de desembre és Sant Eloi. Bisbe de Noyon, patró dels que treballen els metalls, dels joiers, dels mecànics i dels manescals és ben present a la cultura popular mallorquina, així la campana major de La Seu, rep el nom d’aquest sant. També és present a les Rondaies Mallorquines en una rondalleta titulada “El Bon Jesús i St. Eloi”.

Diumenge, II d’Advent, és la festivitat de Santa Bàrbara, verge i màrtir, patrona dels artificiers, dels miners i dels campaners, també és la patrona de Vilafranca. Invocada contra els llamps (d’aquí la dita: Recordar-se de Santa Bàrbara quan trona).

Record que quan era petit i esclatava una tempesta amb llamps i trons, ma mare recitava:

“Santa Bàrbara va pel camp, / amb el llum de l’esperit Sant, / Santa Bàrbara que feis aquí,/ tres ennigulats veig venir: / un de trons, un de llamps i un de mals espants… ”

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.