La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Ja hem entrat en el 2012 i encara no ha ocorregut cap desastre dels que s’havien pronosticat, si deixam de banda els polítics.Passats els Reis entram en la segona setmana del mes de gener. El dia s’allarga, poc a poc. El refranyer així ho constata: “Pels Reis, un pas de vells”. A finals d’aquesta setmana tendrem 9 hores i 41 minuts de llum solar. La Lluna serà plena el dia 9, a les 8 hores i 30 minuts, en el signe de Càncer.

La Lluna de gener és espectacular i així ho recull el refranyer: “La lluna del gener, és la més clara de l’any i mirar-la no fa dany“.

Dia 9 es celebra la festivitat de Sant Julià i de la seva esposa Basilissa. Sant Julià és el patró de Campos i dels qui han de guanyar-se la vida lluny de casa. De quan era petit record una glosa que es recitava per Porreres:

“A Campos, campanes noves,
es campanar esquerdat,
Sant Julià aspidat
perquè robava garroves”.

Dia 10 és Sant Gem (alguns creuen que és Sant Guillem), patró dels qui no tenen gana. Així ho afirmen uns goigs dedicats al sant:

“Los que mal de coll pateixen
o se troben desmenjats
promptament queden curats
si a vostres peus es rendeixen”.

Acabam la setmana amb la festivitat de Sant Pau, ermità o Sant Pau de Tebes. Va ser el primer anacoreta. Vivia al desert, en una cova. S’alimentava de l’aigua d’una font i dels dàtils d’una palmera. Així passà 43 anys. A partir d’aquest moment un corb li duia un tros de pa cada dia. Va conèixer Sant Antoni que el va anar a visitar i conversaren un dia i una nit. La segona vegada que Sant Antoni el visità el trobà mort, als 113 anys. Amb ajut de dos lleons cavà la fossa i l’enterrà.

Sant Pau, ermità. José de Ribera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.