Qui té la cua de palla, aviat se l’encén

En primer lloc voldria manifestar que quan he fet públic el posicionament del PSM-EN respecte de qualsevol tema mai he tengut intenció d’insultar cap adversari polític. Sempre he intentat utilitzar els adjectius fent referència a l’activitat política, sense fer cap valoració de tipus personal. Si he ofès algú, li deman disculpes.

Feta aquesta introducció m’agradaria puntualitzar alguns aspectes de l’escrit publicat per na Cata Ferrer referent al darrer Plenari de l’Ajuntament.

Anem a pams:

1. Sobre l’oportunitat de demanar un ple extraordinari per debatre la moció sobre la modificació de l’avantprojecte de la Llei de Funció Pública he de dir que a tots els grups polítics presents a l’Ajuntament els hi assisteix el dret de sol·licitar que una proposta o moció sigui debatuda per via d’urgència. A més no hi havia cap possibilitat que aquesta moció es veiés en un ple ordinari abans que acabàs el termini de presentació d’al·legacions.

2. La petició d’un nou posicionament de l’Ajuntament sobre aquest tema venia donada pel fet que el Govern havia canviat aspectes importants de l’avantprojecte de la modificació de la Llei de Funció Pública. Supòs que n’estaven informats.

3. Sobre el cost del Ple, cada regidor sabrà si es guanyà o no les sopes aquest dia i, supòs, que obrarà en conseqüència.

4. Sobre els qualificatius del meu escrit, que segons la senyora Ferrer diuen: “som d’ultradretes i … antimallorquins”, li recoman que repassi el que vaig escriure. Vaig dir literalment: “Lamentam profundament aquesta posició ultradretana i antimallorquina”. Aquests qualificatius, referits a la posició mantinguda pel PP respecte al tema de la llengua catalana, no són cap insult. “Ultra” té el significat de “més enllà” o “en grau excessiu” i “anti” denota oposició o inverteix el sentit del nom. Intentar que la llengua cooficial i pròpia d’aquest territori deixi de ser la llengua de l’Administració, per a mi és un posicionament polític apropat a les tesis defensades per la FAES i que atempta contra la nostra llengua i la nostra cultura, o sigui, al meu parer, un posicionament ultradretà i antimallorquí.

5. En relació a l’estratègia que segueix el PSM a l’hora de fer oposició, crec que s’equivoca. El PSM no fa oposició a l’oposició. El PSM aprofita l’ordenament legal vigent per fer que l’Ajuntament es pronunciï sobre temes que creu importants pel conjunt de la ciutadania i, també, pels ciutadans i ciutadanes de Sant Llorenç.
Si no coneixia aquesta manera de fer oposició, demani al seu partit quants d’anys l’ha practicada, o si vol, li puc dir jo: sempre que el color polític de l’Ajuntament ha estat diferent del color polític del Consell, del Govern de la Comunitat Autònoma o del Govern de l’Estat.
Els Ajuntaments tenen el dret, i també el deure, de defensar el que creuen que és el millor pels seus ciutadans i per això han d’emprar totes les fórmules legals disponibles. Si té algun dubte sobre aquest aspecte reflexioni sobre el fet que l’Ajuntament de Palma, amb majoria absoluta del PP, ha aprovat en Ple la presentació d’al·legacions a la Llei de Turisme, redactada per un conseller del mateix partit.

6. En relació al fet de dir “amén-amén”, de fer d’escolanets, aquí sí que podríem fer servir aquesta expressió tant nostrada (sense haver de demanar permís a ningú, sigui quin sigui el seu llinatge): “L’ase va dir al porc orellut”.
Qui diu amén-amén a aquest atac directe a la nostra llengua? Qui diu amén-amén a les directrius més reaccionàries del PP? Qui diu, amén-amén, en una contradicció “in terminis”, que no vol fer política amb el tema de la llengua?

Política de la llengua se’n fa quan es vol rebaixar la categoria de la llengua pròpia , quan es vol que aquesta llengua deixi de ser la llengua de l’Administració, quan es vol modificar la Llei de Normalització Lingüística (aprovada per consens), quan es diu que no es vol fer política i, també se’n fa, en el nostre cas, quan demanam que la nostra llengua sigui coneguda per tota la població, quan ens posicionam a favor de la Llei de Normalització Lingüística, quan pretenem que els escolars d’aquest territori aprenguin i usin aquesta llengua, quan intentam posar peu fiter a aquestes mesures que, ja una altra vegada, vaig qualificar de “colonialistes”, que no és cap insult, sinó la forma de relació política de la metròpoli amb la colònia, aplicada, en aquest cas, a la relació entre la llengua de l’Estat i la de les nostres illes.

Rebeu una salutació cordial.

Un pensament a “Qui té la cua de palla, aviat se l’encén

 1. 1.-Ningú discuteix que el PSM tengui dret a presentar la moció per via d’urgència. Li assisteix el mateix dret que el PP té a oposar-s’hi. Però seria desitjable que, ja que el paràgraf comença xerrant de ‘oportunitat’ i no de ‘dret’, l’argumentació següent en parlàs de la oportunitat de convocar un ple extraordinari i quines ventatges té aquest mètode front als altres plantejats. El que venim discutient fa uns dies és si aquest era el mètode més eficient entre la dicotomia mitjà-finalitat, és a dir, si es podia fer el matiex amb una fórmula menys costosa.

  2.-Adelantant-me a la teva resposta, s’ha de reconeixer que per fer aŀlegacions a l’avantprojecte no hi havia temps per esperar al ple ordinari. Però crida s’atenció que no es fecin aŀlegacions a l’esborrany incial publicat el 6 d’agost (aquí sí que hi havia temps), i m’AGRADARIA que algú m’explicàs per qué aquestes aŀlegacions del gener eren vitals pel català i les de l’agost no.
  També m’agradaria fer una pregunta des de la ignorància: vist que els punts de l’avantprojecte discutits eren coneguts per tothom que segueix l’actualitat, es podia haver fet la moció abans d’obrir-se la fase d’alŀlegacions?

  3.- Dius que el Govern havia canviat alguns punts de l’avantprojecte. Almenys els punts a què fa refrencia l’acord de la moció no han estat alterats des de l’esborrany inicial. Si no és així m’agradaria em corretgissis per poder paŀliar la meva ignorància en aquest camp.

  4.- tema dietes: l’escrit del PP a card.cat no fa cap referència a aquest tema. Son ‘collita pròpia’ d’aquest gràcil insecte…no llevis mèrits a sa meva argumentació….;)

  5.- Els qualificatius que vares dedicar a la postura del PP no són gens acertats:
  i) ‘ultradretà’: els conceptes decimonònics de ‘dretes’ i ‘esquerres’ són més econòmics (i cada vegada menys) que culturals. Així, a França, per molt d’esquera que sigui una política no s’aprecia massa la seva diversitat cultural, en canvi a Suïssa o als països nòrdics, per molt de dretes que siguin, hi ha tendència a apreciar el seu bagatges cultural en tota la seva plenitud. A Espanya trobarem molts d’exemples de gent d’esquerra que desprecia les varietats culturals que engloba Espanya, i altres que la valoren, i el mateix trobarem a la banda dreta.
  ii) ‘antimallorquins’: Xerrant de la llengua que parlam, és increïble, amic meu, que a d’aquestes altures hagi de ser jo qui et digui que parlam la llangua catalana i no la lleguna mallorquina….;)

  6.- En la meva opinió, no s’ha de vetar que un grup de l’ajuntament es posicioni obertament en un tema que sense ser competència local interessa a la gent (pero a cost zero). El que seria preocupant és que engrescant-se en aquestes tasques, es deixés de banda la seva principal funció legal i moral que és vetllar per la gestió dels recursos locals. En aquest sentit, i com a curiositat, m’ha cridat s’atenció queuns del punts que va destacar el PP en el seu primer escrit a card.cat va passar totalment desapercebut, i actualment està com a enquesta de la setmana (el projecte al camp de futbol de pistes de tennis, pàdel…). D’aquell escrit, tots (jo també) mos varem posar a discutir EXCLUSIVAMENT de la llengua, quan n’hi havia un parell de molt sucossos a nivell de gestió de recrusos municipals.

  7.- per finalitzar, una carameŀlet: un deu per les teves discultes inicials. Enacara que no acab d’entendre el títol del teu escrit, a no ser que no t’agradi que te contestin les teves postures (però em consta que no es així…)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.