Nova enquesta de Card.cat

Aquesta vegada us plantejam la conveniència de traslladar alguna de les festes que cauen entre setmana al dilluns. Us sembla bé aquesta decisió del Govern? Ens beneficiarà en alguna cosa o valdria més conservar les dates festives així com cauen al calendari? Entra i defensa la teva opinió (a més, pots aportar els comentaris que vulguis per matisar o justificar la teva posició):

Estàs d’acord que es passin algunes festes al dilluns?

 • (51%, 32 Vots)
 • No (49%, 31 Vots)

Nombre de votants: 63

Loading ... Loading ...

16 pensaments a “Nova enquesta de Card.cat

 1. Tot i que el meu vot és a favor, voldria matisar que segons quines festes, com Nadal i cap d’any crec molt necessari deixar-les així com estan tammateix sia per no allargar o retallar l’any.

 2. No sé que poden arreglar d’aquesta manera els nostres governants…però crec que més valdria deixar les coses així com estan…
  me pareix absurd per exemple, que ja llevin la segona festa de Nadal…Segur que ells si que aniràn a dinar ben tranquils, amb una excusa d’aquestes que se treuen de la butxaca, mentre que els pobres ens desllomarem l’esquena. Que no valdria més, a que tothom tingues un sou digne, feina, menjar i sostre? inverteixin el temps amb el que preocupa a l’home i la dona del nostre temps, i es deixin de perdre temps amb coses secundaries….

  • Estic d’acord amb tu amb el que és ben hora que es crei un llindar de sou digne i que la gent pugui viure i no “sobreviure”. Ara bé, també trob que el fet de passar “algunes” festes, no “totes” (vull pensar que nadal, tots sants i cap d’any, entre d’altres, no ho tocaran) a dilluns pot no ser tant dolent, en el sentit que, per a mi, el que no ens podem permetre és que torni passar lo del pontàs de la constitució passat. Un dia de feina, un de lliure, un dia de feina, un de lliure, un dia de feina… la gent anava despistada, cada dia feiner era una espècie de dilluns-divendres on, quina peresa fer feina avui en dilluns i quina peresa fer feina aquestes darreres horetes del divendres. Crec que, més que res, era contraproduent i no ajuda gens a la imatge en front a la UE, on som uns dels països amb menor productivitat i rendibilitat.
   Baix el meu punt de vista, no hagués estat massa mala idea atracar els dies festius al cap de setmana. No es tracta de tenir menys festes, sinó més ben col.locades. Ara bé, com diuen, per a gusts, colors.

   • El risc està en lo que diu en Tomàs Martínez. Les generacions passen i ens podem carregar les tradicions, cultura… i que s’acabi imposant el “pensament únic” (Marcuse), que tant li interessa als grans mercats.

    No ens hauriem d’acostar al que G. Orwell apuntava amb el seu llibre “1984” (d’on surt el famós “Gran Hermano”), o l’argument de la genial pel·lícula “V de vendeta”.

    • Joan, segurament ho has clavat quan anomenes aquests dos autors (Marcuse,i Orwell), i segurament aviat arribarem a un “pensament únic”, però per evitar això, només ens caldrà tenir esperit crític, però si volem passar de A a B, ens caldrà admetre que els canvis són alguns cops imprescindibles…la tradició, la cultura, i tot el progrés de la societat estan també sotmesos al canvi. Com ha dit algú, no es tracta d’eliminar cap festa, perquè el descans és imprescindible, es tracta de racionalitzar-lo. De A a B sense canvis…ho veig difícil.

     • Les societats i cultures estan vives, i es van transformant, canviant. Encara que ens convendria aturar-nos a pensar quina societat volem per demà. A vegades no basta en racionalitzar, cal tenir en compte els sentiments. No em cauria gens bé que em passessin Sant Joan a dia 20 de juny.

      Cert és que la immensa majoria de les nostres festes ens venen per la religió cristiana, encara que anar cap a una societat laica no significa destruir els fonaments que ens han portat allà on som. L’evolució o canvi cultural (B), per a fer-se ben fet, requereix transcendir i a l’hora integrar (A). Si no integram el nostre passat comú ens dissociarem d’ell, no sabrem d’on venim, i perdrem l’oportunitat de saber perquè som així, perdrem la nostra identitat, i això són passes de gigant cap a una cultura obrera mundial, globalitzada.

      Ara no ens pareix gaire important passar una festa del dijous al dilluns, i si es fes no en notaríem massa la diferència. La diferència tal volta seria per a la propera generació, que poden perdre molt del nostre inapreciable legat cultural. I lo bo és que aquests canvis culturals es poden donar de manera quasi inperceptible, i un dia els nostres nets poden dir: “el meu padrí em va contar quelcom d’un tal Sant Antoni, que feien foguerons i torraven pel carrer… Qué ho eren de primitius!!”

 3. es a dir no seria lògic pasar la immaculada ( 8 de desembre a dimats) m’entens, aixi les immaculades haurien de fer festa el 7 de desembre.jjajajjaj
  Ara bé, quan vaig fer el comentari, pensava que era aixo de llevar festesss, m’havia fet un a embull. però aixi i tot segueixo pensant que està molt bé així com està. sa gent tendrà menos passatjera i no hi haurà tanta crisi

 4. Més que res ho escric per aclarir el que volia dir. Joan, a mi tampoc m’agradaria que Sant Joan ho passassin a dia 20 de Juny. Sant Joan sempre serà dia 24 de juny i, segurament, a Ciutadella ho celebraran sempre dia 24 de Juny (encara que no és el tema que ens afecta ja que no és una festa de caire nacional, sinó que és una festa que escolleix el propi municipi). Crec que passa el mateix amb Sant Antoni. Sant Antoni sempre serà dia 17 de gener. Encara que enguany, per exemple, a Son Carrió haguem celebrat els foguerons el dissabte abans, no crec que la gent deixi de concebre que la revetlla de Sant Antoni és, realment, dia 16 de gener. Simplement s’ha fet així per una sèrie de circunstàncies.
  Per acabar, et posaré un altre exemple encara més concret i personal. Jo faig l’aniversari el 12 d’octubre, festa de la Hispanitat (del Pilar) i festa nacional. El que tenc ben clar és que jo celebraré l’aniversari el 12 d’octubre, encara que el dia “no lectiu o no feiner” sigui un altre.
  Pel que tenc entès, els dies que es volen moure són l’1 de maig, Verge d’agost, Pilar, Constitució i Immaculada, per tant, a mi m'”afecta”.
  De totes maneres, crec que TOT té els seus pros i els seus contres i hi ha per donar-hi moltes voltes i diferents punts de vista.

  • I perquè és millor posar-les en dilluns? Per eficiència? Per competitivitat? Noltros no som alemanys. Perquè (o per a qui) hem de ser tan eficients? El sistema capitalista en mans d’uns pocs mandamassos és injust, ja que als d’adalt les coses lis van vent en popa, estrangulen Estats Sobirans (Grècia, Portugal, Irlanda, etc.).

   Les mesures que convenen al poble no convenen als grans mandamassos per por de perdre el seu “status quo”, per això, a mi em fa rialles que ens parlin de moure festes per a millorar l’eficiència econòmica.

 5. Ells en se idea de defensa es Hoteles, no entenc perquè volen canvia ses Festes calendari, aixì se fan qualqe pont, i se gent surt, però si les possau totes en es dilluns, es una menera meins de moura es doblers; Però es cla ells, per demostra que hi son han de promoure bobedes de aquestes. ( Serveixen per poca cosa més ) Com diu en Toni Nadal; Jo ja men fot, però, per favor; Perdeu es tems en qualque cossa mes efectiva.

 6. Primer de tot aclarir que el que es vol modifcar no és el calendari santorial o onomàstic, sino el laboral, tal i com ja s’ha fet alguna vegada si faltaven dies festius i alguna festa caia en diumenge, que la passaven a dilluns, per així quadrar el calendari. Curiosament en aquests casos ningú s’alarmava ni veia perillar la cultura ni la identita pròpia.

  A part de suscriure íntegranent les idees que apunta en Joan Adrover, m’agradaria afegir una consideració pràctica, perquè crec que en una societat actual on tots depenem de tots és important la homogeneització del calendari. Un dels aspectes que trobava més negatius dels ‘ponts’ era que uns l’agafaven i altres no, i així passava amb comerços, oficines, tendes, escoles….de manera que no sabies el que et trobaries a l’hora de fer gestions, papelos, o simplement anar a comprar, de forma que el que no s’agafava pont, tampoc podia fer el que tenia programat i feia, molts cops, camins de bades (l’exemple clàssic d’un repartidor que el dia de pont ha de fer la ruta perquè hi ha establiments oberts, però l’haurà de repetir l’endemà pels qui tenien tancat). En canvi, l’estandarització del dia de festa laboral al principi o final de setmana, elimina aquella incertessa, optimitza el dia de feina ( o de tràmits, o de compres….) i permet disfrutar d’un descans o oci més flexible, sense que es trenqui per un dia de feina intercalat (fins i tot en el marc d’una mateixa família hi havia membres que tenien pont, i altres que no, de forma que tampoc podien disfrutar d’un autèntic pont).

  En definitiva, que encara que no sigui alemany, m’agrada optimitzar el meu temps i recursos, tant en la feina com en l’oci…

 7. Pot ser aquesta qüestió no tingui massa importància, però en alguns casos pot tenir-ne. Si és vera que dues de les festes proposades són el dia de Tots Sants i el dia de l’Assumpció (15 agost), em semblen dos errors, perquè convertir en laboral la festa de Tots Sants va contra els sentiments de la majoria de ciutadans i ciutadanes, ja que és una festa que tradicionalment va més enllà d’una o altra confessió religiosa (la celebra i viu tot el poble); i convertir en laboral una festa religiosa en ple mes d’agost, no soluciona res: molta gent és de vacances i els qui treballen a hosteleria no hi ha massa diferència entre diumenge ni deia feiner.
  De totes maneres entenc que la festa religiosa segurament serà el dia que ha estat sempre. Però seria dia feiner. I la gent lliurarà de feina el dilluns següent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.