11 i 12 de febrer

11 de febrer: ante diem III idus februarias

Fornacàlia. En aquest dia es celebrava a Roma la Fornacalia, festa en honor de la deessa Fòrnax, que tutelava el forn (= furnus) de coure el gra. Aquesta festivitat era tan antiga que es creia instituïda pel rei Numa Pompili. Cadascuna de les trenta cúries en les que estaven dividits els ciutadans de Roma la celebrava en un forn a part, i ho anunciava amb antelació perquè hi estiguessin presents tots els seus membres.
Els que s’oblidaven de complir amb la seva obligació amb la deessa Fòrnax, i també els que no sabien de quina curia eren, havien de fer el seu sacrifici el dia 17 de febrer, dia que es va anomenar “dia dels tontos” (stultorum feriae).

Ludi genialici. Durant els dies 11 i 12 de febrer tenien lloc els Ludi genialici, dedicats als genis.

En aquest dia, Juli Cèsar va travessar el Rubicó, pronunciant la seva famosa frase “Alea jacta est

L’any 11 aC Tiberi es va casar amb Júlia, la filla d’August. El casament va ser acceptat de mala gana per Tiberi, però Lívia el va imposar com un pas previ a ser adoptat per August, per tal de col·locar-lo com a candidat a la successió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.