La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Començam la 11ª setmana de l’any. “El març, marceja”, diu el refranyer, i després d’uns dies de primavera pareix que aquesta setmana tornarem arrere, es preveuen dies de pluja i una baixada de les temperatures.

Ara sí que es nota que el dia s’ha allargat de bon de veres. A finals de setmana el Sol sortirà a les 7 hores i 7 minuts del matí i es pondrà a les 18 i 53 minuts. Onze hores i quaranta-sis minuts de claror.

La Lluna serà plena el proper dijous a les 10 h i 39 m, en el signe de Virgo. Diuen que és bon moment per sembrar les patates. Parlau amb els pagesos de cada contrada.

El proper diumenge serà el III de Quaresma.

Aquesta setmana no hi ha celebracions festives d’especial relleu, per això dedicaré aquest espai a parlar de la “Butlla”.

La Quaresma és un període penitencial que va des del Dimecres de Cendra al Dia del Ram. Quaranta dies i quaranta nits de preparació per a la festa més important dels cristianisme: La Pasqua de Resurrecció.

Temps de penitència, oració i dejuni amb abstinència de menjar carn, peix, vi, ous, llet, formatge, oli i saïm. Posteriorment aquest règim es rebaixà i només es prohibí la menjua de carn, ous, greixos, peix i derivats de la llet.

La Butlla de la Santa Creuada permetia als habitants del regne d’Espanya menjar aquests aliments, prèvia adquisició de la Butlla.

Segons la categoria econòmica de la família s’havia de comprar una classe diferent de butlla. Els més necessitats compraven la Butlla de quarta classe que devers els anys cinquanta costava, perdó, suposava una almoina d’una pesseta.

Així resava la Butlla :

Privilegis:

“I. En cualquier día y en cualquiera refección pueden comer licítamente lacticinios, huevos y pescado.

II. La Ley de abstinencia de carne y de caldo de carne los obliga solamente en los viernes de cuaresma, en las vigilias de Pentecostés, Asunción de la Virgen María a los Cielos y Natividad de Nuestro Señor Jesucristo …

III. Unicamente en los miércoles, viernes y sábados de Cuaresma y en las tres vigilias mencionadas están obligados a la ley del ayuno”.

Indulto de la ley de ayuno y abstinencia para 1952 a favor de ...

Un pensament a “La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.