Memòria de Mn. Antoni Maria Alcover, des de Son Carrió

Enguany, són moltes les institucions culturals i religioses, que posen esment en la figura de Mn. Antoni Maria Alcover Sureda, amb motiu del 150 Aniversari del seu naixement, per la seva aportació a la nostra llengua i per la seva tasca com a Vicari General de la nostra Diòcesi.

Aquests dies que són les festes populars de Son Carrió, no pot passar per alt la seva dedicació acurada i generosa en el projecte de construcció de l’església de Sant Miquel, titular del poble. Podem dir que va ser arquitecte, promotor i benefactor apassionat d’aquest temple. Sense ell, les coses no haurien tingut el mateix resultat.

 Com comenta i recull Mn. Llorenç Miquel, al primer volum del seu llibre Sant Miquel de Son Carrió, per percebre com Mn. Antoni Maria Alcover estimava Son Carrió i desitjava la construcció de l’església parroquial, basta repassar el seu diari personal.

Vet aquí, alguns botons de mostra:

Dia 1 de juny de l’any 1899, festa del Corpus, escriu al seu diari: “Tot lo matí he feta feina en els plans de l’església de Son Carrió“. I l’endemà continua: “Me’n som anat a Manacor per coses de l’església de Son Carrió.

Dia 8 del mateix mes, comenta: “He comprat per l’obra de Son Carrió un verduc per serrar cantons, de vuit pams de llarg i un d’ample, que m’ha costat tretze pessetes i mitja, una mola per molar els picapedrers les eines, de quatre pams de diàmetre, que m’ha costat vint pessetes, , dues llimes que m’han costat tres pessetes i vuitanta cinc cèntims. Tot ho he enviat a Son Carrió”.

Un parell d’anys després, l’any 1901, un dia del mes de novembre escriu: “Per fer anar envant les obres de l’església de Son carrió he demanat an el Bisbe que me concedís mil pessetes d’una quantitat que li és entregada d’una obra pia; i m’ha dit que sí. Considerant que és una avantatge alçar tota l’església de Son Carrió i no una part només, com ho feim fins ara, hem acordat alçar-la tota; i ja hem començades les obres”.

Mn. Miquel Costa i Llobera el dia de la benedicció , dia 14 d’abril de 1907, referint-se a Mn. Antoni Maria Alcover, digué: “Beneiu singularment els promotors d’aquestes obres, sobretot tot aquell que n’es estat l’anima, intervenint en tot des de aplegar recursos fins a dibuixar y dirigir la construcció”.

L’any 1914, set anys després de la benedicció de l’església trobam encara aquest apunt al seu diari, fent referència al campanar i teulada: “Pep: Vaig escriure an En Cupa sobre quant contàven anar a Son Carrió a seguir el campanar, i no m’ha contestat. Per això, tu fé de veure’l i demanan-le-hi; i també demana-li que creu, poc sá poc llá, que costarà acabar el campanar i la teulada.

La seva preocupació no fou només per les obres materials, sinó també per la vida parroquial i l’espiritualitat dels seus feligresos i feligreses. Són moltes les anotacions del seu diari que fan referència a celebracions, predicacions, exercicis espirituals, …

Dia 8 de maig, a l’eucaristia del dia de la Festa, els carrioners i carrioneres han fet memòria de Mn. Antoni Maria Alcover en actitud d’agraïment a qui tant s’esforça en la construcció del seu temple i en la bona marxa de la comunitat parroquial. No podia ser d’altre manera quan tot Mallorca celebra el 150 anys del seu naixement, amb el desig que res, ni cap política, faci malbé l’ús normalitzat de la nostra llengua.

 

7 pensaments a “Memòria de Mn. Antoni Maria Alcover, des de Son Carrió

  1. Moltes vegades durant les festes patronals, entre concerts, sopars i dinars oblidam el motiu que va originar fa anys les festes, el patró del poble. Per això esper que ens vegem dimarts, dia 8 a les 19’30 hores a l’església de Son Carrió per honorar el seu patró: Sant Miquel i, com ens recorda molt bé en Jeroni, celebrar el 150è aniversari de Mossèn Antoni Maria Alcover, no hem d’oblidar d’on venim. Molts d’anys.

  2. Gràcies Jeroni per recordar-nos que fou Mossèn Alcover un dels principals protagonistes (o el principal) del la construcció d’un temple, que és la jòia dels carrioners, i que vista des de defora és una de les esglésies més “ben tallades” de tota Mallorca.

  3. Si en Jeroni hi ve a bé, he afegit una foto de L’esglèsia d’ara farà 6 anys. És ben vera que està ben feta aquesta esglèsia.
    A més així compensarà un poc la imatge den Mossèn Alcover que no reia mai 😉 .

  4. Fixau-vos que l’església a la foto (de fa 6 anys) llueix aquests colors que tants de traumes ha creat a segons qui amb els llaços dels instituts.
    Per què llavors no van posar el crit al cel per adornar l’església amb colors segons ells “externs i no apropiats”? Ai ai…

    • Sí Pau, si el Mossèn veiés tot el que passa ara amb el tema del català, després de tota la feinada que va fer ell…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.