Els poetes i la memòria històrica

Ahir,  a les 19,30 hores, a s’Estació, tingué lloc la IV edició de lectura de poemes per a la memòria històrica organitzat per l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç amb la col·laboració de l’Ajuntament.En un format un poc diferent als altres anys, 14 persones llegiren poemes relacionats amb els moments de la guerra  civil i la postguerra i, enguany, com a novetat, també es llegiren poemes que feien referència a la situació política, econòmica i social actual.

La banda de música de Sant Llorenç interpretà quatre peces en els moments claus del recitat.

Francisca Grimalt presentà l’acte i aquestes foren les seves paraules:
” Els darrers anys dins el programa de festes, hem agafat el bon costum d’aplegar-nos aquí, alguns per recitar els altres per escoltar poemes. La intenció de la trobada és aturar-nos un moments, abaixar del tren del present, per fer memòria  del passat i continuar, després, el nostre camí cap al futur.

Enguany hi trobareu algunes novetats: L’edat i el nomdre dels qui reciten ha variat una mica respecte als anys precedents, i, encara que no tots ho podem fer amb paraules pròpies, hem manllevat als qui en saben els seus mots i en farem una lectura.
L’acompanyament musical anirà a càrrec d’un grup de músics de la banda.
Per completar la celebració, a manera del NODO que precedia les pel·lícules del temps passat que volem evocar, l’acte tendrà una CLOENDA de poesia de l’avui .
Sense més preàmbuls comença la recitació.

(…) De la mateixa manera que hem fet memòria de l’ahir, també cal prendre consciència de l’ara, del moment històric que ens toca viure. Ben segur que tots i cada un de nosaltres ha tengut pensaments i paraules de de desencís, de ràbia, d’incomprensió, de tristor, d’escepticisme… o d’esperança davant la situció actual.
Aturem-nos, ara, uns instants, a l’abaixador del present.
Els poemes que llegirem a continuació són del llibre “Ningú no ens representa. Poetes emprenyats” amb el qual va néixer, el novembre de 2011, la col·lecció “Vents del canvi”, títols ben suggerents, tant el de l’obra com el de la col·lecció. Del pròleg, signat per la coordinadaora del projecte Anna Muro i Rodríguez , n’he extret aquests fragments:
Com la tramuntana, transgressora i evolutiva,aquest projecte vol revolucionar l’atmosfera per poder veure-hi més clar i  així poder encarar el futur amb lucidesa i determinació.”
“La resposta és en el vent i ara és el moment dels vent del canvi.”
Per voluntat expressa dels autors d’aquest llibre, que presenta els poemes per ordre alfabètic, no es fa esment a l’autoria.

L’acte finalitzà amb un petit refrigeri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.