Qui dia passa, any empeny

Dia 5 de gener arriben els Reis amb juguetes per els infants i també per als grans. Les sabates ben preparades a la finestra o al balcó amb menjar pel bestiar dels Reis. Dia 6 a molts de pobles representació teatral Dels Reis, o del Rei Herodes. La tradició explica que els tres mags eren originàriament tres astròlegs perses que, interpretant i llegint el cel i les estrelles, van saber que havia nascut un nou déu i que, guiats per una estrella o estel, van saber arribar fins a l’indret on hi havia el nounat, a Betlem. L’astrologia ha confirmat que pels volts de la data de naixement de Jesucrist es van produir diversos esdeveniments celestes extraordinaris que podrien ser a l’origen de l’estel que va guiar als tres mags.

El Nou Testament ens dóna una versió una mica diferent: L’evangeli de Sant Mateu ens diu: “Després d’haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d’orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l’orient la seva estrella, i hem vingut a fer-li homenatge». Quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. Va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els preguntava sobre on havia de néixer el Messies. Ells li digueren: «A Bet-Lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: I tu, Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d’Israel».

Llavors Herodes, d’amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l’aparició de l’estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-Lèhem, els digué: «Aneu, i informeu-vos ben bé de l’infant i, quan l’haureu trobat, feu-m’ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge». Ells, després d’escoltar el rei, sortiren, i l’estrella que havien vist a l’orient els anava al davant fins que s’aturà al damunt d’on era l’infant. En veure l’estrella, van tenir una gran alegria. Entraren a l’establia, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. I, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se’n tornaren per un altre camí a la seva terra”.

Segons la tradició els mags són tres:

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és óriginari d’Europa, i va fer ofrena de l’or a Jesús. És el més jove dels tres reis encara que té l’aspecte més vell perquè fou castigat per Jesús per fer una mostra innecessària de la seva joventut i la seva força.

Gaspar, el rei ros, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, és jove i, com Melcior, va vestit amb una túnica taronja i una capa vermella, és d’orígen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.

Baltasar, és el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada, és d’orígen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra, un bàlsam molt preuat.  Antigament no apareixia com a negre perquè els negres eren considerats infidels i no es podia permetre que hi hagués un rei mag no creient.

 

 

7 pensaments a “Qui dia passa, any empeny

 1. Bona i detallada informació, Tomàs!.
  Malgrat tot, he sentit a dir que, la història i la ciència canten altres cançons.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Si ens hem de fiar de la història i de la ciència hauríem de revisar moltes de creences que donam per suposades.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ja diu la Bíblia que n’Adam i n’Eva no podien menjar de l’arbre de la ciència…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Si féssim un repàs de tot el que ens ha arribat (tradició, Nou Testament, evangelis apòcrifs, etcètera) sobre el naixement de Jesús i l’adoració dels Reis, ens hauríem de plantejar algunes qüestions:

  1. L’evangeli de Sant Mateu diu: “Quan Herodes es veié burlat pels savis, es va indignar molt, i ordenà que a Betlem i a la seva rodalia matessin tots els nens de dos anys en avall, l’edat que calculava pel que li havien dit els savis. Així es va complir allò que havia anunciat el profeta Jeremies (…)

  Si Herodes fa matar els infants de dos anys en avall (edat que tenia Jesús segons els mags ) això suposa que Jesús va romandre a Betlem tot aquest temps o que els mags no l’adoraren a l’establia (segons Mateu) sinó a ca seva a Natzaret.

  2. No hi ha cap constància, ni al Nou Testament, que els Mags fossin Reis, ni que fossin tres. Haurien de ser més d’un segons el relat bíblic, però podrien ser dos, tres, quatre,… El número de tres probablement està associat al número d’obsequis oferts a l’Infant.

  3. Segons el relat de l’evangeli apòcrif de Tomàs, “l’israelita” (no és Tomàs, apòstol), que tracta de la infància de Jesús, els Mags tenien algun vincle familiar entre ells i arribaren acompanyats de tres legions de soldats, uns de Babilònia, els altres de Pèrsia i els darrers d’Àsia.

  4. El papa Benet XVI, en el darrer llibre on fa desaparèixer el bou i la mula, apunta que els Reis arribaren dels confins de l’extrem orient, Tartessos, l’actual Andalusia.

  5. La Diada dels Reis coincideix, a l’església d’Occident, amb la celebració de l’Epifania (el reconeixement pel món de l’Infant Jesús), mentre que l’església d’Orient celebra el dia de Nadal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Ni eren “reis” ni eren “magics” i segurament tampoc eren tres. Segons la mateixa bíblia eren homes de ciència o savis. De fet a la bíblia en anglès se’ls anomena “els tres homes sàvis” (three wise men).
  Una altre cas semblant és el de Maria, l’únic idioma en el que se l’anomena regularment com a Maria com a “virgen” és el castellà, tot i que a les oracions crec que en cap cas se l’esmenta com a tal, si m’equivoc corregiu-me . En altres idiomes s’anomena com a Madonna (italià i anglès) o Mare de deu (català).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • En català també s’empra la paraula verge, però es vera que s’empra molt més Mare de Déu, i la lletania referint-se a Maria l’anomena com a Santa Verge de les verges (del llatí Sancta Virgo virginum)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • Potser Tomàs és vera que a la lletania i en altres ocasions, a la resta d’idiomes s’identifica a Maria com a verge, però només en castellà (que jo sàpiga) es posa per davant el fet que fos verge que no el que fos la mare de deu. Mai he sentit dir: “La verge de LLuc”, per posar un exemple. Basta pegar una ullada al DCVB de n’Alcover-Moll per veure que entre les accepcions de verge no s’hi troba la de la representació de la Mare de Deu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.