Qui dia passa, any empeny

Dia 25 és la festivitat de Sant Pau, millor dit, de la Conversió de Sant Pau, una data important per als pagesos i ramaders.  És important no confondre aquesta festivitat amb la de Sant Pau que es celebra, juntament amb Sant Pere, el 29 de juny.Pau de Tars o Saule de Tars és conegut com l’Apòstol dels Gentils. Jueu hel·lenitzat i ciutadà romà de Tars, a l’actual Turquia, va ser un gran perseguidor dels cristians abans de la seva conversió camí de Damasc en la que Pau va sentir la veu de Jesús, va caure del cavall i es va convertir al cristianisme. La tradició diu que presencià i participà en la mort per lapidació del seu company d’escola Esteve considerat el primer màrtir cristià, anomenat per això protomàrtir. Se li atribueix l’escriptura de catorze cartes o epístoles. Morí decapitat a Roma durant el mandat de Neró.

La conversió de S. Pau està explicada 3 vegades als Fets dels Apòstols i de 3 maneres diferents i amb aspectes contradictoris: En els tres relats hi apareix una llum, una caiguda i una veu, però a una versió els homes que l’acompanyen senten una veu, però no veuen ningú; a la segona versió veuen una llum però no senten cap veu; i a la tercera, tots cauen a terra, i ell sent una veu. I per cert, enlloc no es parla de cap cavall.
Les persones nascudes aquest dia, si són batiades el mateix dia de la conversió de Sant Pau, poden curar amb la seva saliva les picades d’insectes i animals verinosos, segons la saviesa popular. A foravila, aquest dia es sembren els alls paus, que s’han de collir el dia de Sant Joan abans de sortir el Sol perquè tenguin propietats curatives, entre d’altres curar les picades dels insectes, i en especial de les abelles, i els pastors de ramats d’ovelles si tenen la sort de que neixi algun anyell el dia de Sant Pau el guarden dins el ramat perquè el protegeix de les picades de serp i els hi donen el nom de “paus” o “paues”.
Diuen que el temps que fa el dia de Sant Pau serveix per vaticinar el temps futur que farà a les nostres contrades. Les calendes de Sant Pau, que comencen l’1 de gener i acaben el 24, prediuen el temps que farà els dotze mesos de l’any, primer de gener a desembre i després de desembre a gener. Aquest pronòstic ve reafirmat pel temps que fa el dia del sant.
En relació al temps que fa el dia de Sant Pau hi ha un refrany que diu: “Si plou per Sant Pau, hivern adéu siau i, si fa sol, ve un hivern nou” i un altre diu “Sant Pau ennigulat, mal any assegurat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.