Neix Més per Mallorca

Ahir va néixer Més per Mallorca (MÉS), nom que adoptarà a partir d’ara la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa. La formació d’esquerres, sobiranista i ecologista ha encetat avui una nova etapa política i organitzativa en una assemblea de militants i simpatitzants dels tres partits integrants celebrada a Palma, al saló d’actes de CCOO. L’objectiu del procés que comença ara és obrir la formació a la participació de persones que no siguin membres dels partits, revisar l’estructura organitzativa per fer-la més participativa i assembleària i actualitzar la proposta política per tal que la formació esdevengui l’instrument principal del canvi polític a Mallorca i a les Illes Balears.

L’Assemblea aprovà, amb el 98% dels vots favorables dels assistents, un document polític de crida que aposta per “promoure un moviment polític al qual convidam a participar el conjunt de la societat illenca, un moviment al qual cediran sobirania les organitzacions a fi de construir plegats un nou actor de la política mallorquina i amb la intenció d’esdevenir un subjecte d’abast interinsular, obert i plural, amb una incidència que volem decisiva”.

El document estableix que el projecte estarà basat en diferents punts, entre d’altres “l’aposta per un model econòmic i social centrat en les persones, intel·ligent i solidari, fonamentat en la innovació per a la recerca del bé comú”, així com “la defensa a ultrança dels serveis públics essencials”. També es basa en “la defensa d’una democràcia real on la ciutadania sigui el motor de la presa de decisions polítiques”, tot afirmant “el dret de decidir dels pobles de les Illes Balears” per tal d’assolir “les cotes més altes d’autogovern i estructures pròpies d’un estat modern”.

El document aprovat també inclou la importància de protegir el territori, de situar la llengua catalana en “el lloc que li correspon com a llengua pròpia del país” i d’aconseguir “l’equitat de gèneres”, “mitjançant polítiques actives d’igualtat”.

A més del document polític de crida, la coalició ha adoptat el nou nom que la identificarà en aquesta nova etapa. El nom elegit ha estat Més per Mallorca (MÉS), que ha obtingut el 60,2% dels vots front al 33,7% dels vots obtinguts per Compromís (un 6,1% dels assistents s’ha abstingut). En una votació prèvia han estat descartades les propostes d’Alternativa, Som, Espai i Suma.

“Un projecte que treballi per les persones, que defensi una democràcia real i el dret de decidir”

El portaveu parlamentari de la coalició i secretari general del PSM, Biel Barceló, tancà l’Assemblea explicant que Més per Mallorca neix amb la voluntat “d’obrir el projecte a tothom que s’hi vulgui sumar per tal de fer créixer aquest tercer espai polític, que integra el nacionalisme progressista i l’esquerra alternativa i verda”. “Avui feim la primera passa per construir una assemblea més oberta”, un projecte “que treballi per les persones, que defensi una democràcia real i el dret de decidir dels pobles de les Illes Balears, que defensi els serveis públics i el nostre territori i el nostre paisatge”.

Barceló ha criticat els actuals governants, que “estan posant la crisi com a excusa per retallar l’estat del benestar; la crisi en realitat és una estafa, perquè la utilitzen per arruïnar el país”. I ha conclòs que “no poden seguir ni un dia més en el govern”.

A l’Assemblea també han intervingut el coordinador d’IniciativaVerds, David Abril, i el secretari general d’Entesa, Jaume Sansó, a més dels responsables de les diferents comissions sectorials de la coalició, entre d’altres.

El procés polític de consolidació de Més per Mallorca culminarà amb la celebració d’una nova assemblea, probablement el mes d’abril, en la qual es triarà una executiva conjunta i s’aprovaran les bases organitzatives de la nova formació i un document polític.

document de crida

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.