Pressupost de despeses 2013 Ajuntament de Sant Llorenç (1a part)

En aquesta darrera edició sobre l’anàlisi del pressupost que es vol aprovar per a l’exercici 2013 a l’ajuntament del nostre municipi intentarem desglossar i donar a entendre el pressupost de despeses tal com férem amb el pressupost d’ingressos en l’edició anterior. Resumint, intentarem aclarir en què vol gastar el nostre ajuntament els ingressos que preveu recaptar durant el 2013, que provenen, majoritàriament, dels imposts i taxes que paga religiosament cada resident. D’aquí la rellevància de saber a què vol destinar el Consistori els nostres diners.

En la primera edició (enllaç) ja classificàrem el pressupost de despesa segons la seva naturalesa, és a dir, segons el tipus de despesa. Diguérem que la despesa en compres de béns i serveis (subministraments, assegurances, material, reparacions i manteniment, etc.) amb més del 50% del pressupost era, amb molta diferència, la més rellevant (8.505.094,73 €), seguida de la despesa en personal amb un 33,66% (5.244.477,67 €). Ara, doncs, desglossarem el pressupost de despeses des d’una altre vessant: segons el servei o activitat en què es vol destinar. Seguidament es mostra una gràfica significativa d’aquests serveis, agrupats en programes, i l’import del pressupost pel 2013 que s’hi destina:

Cada un d’aquests programes agrupa diversos serveis relacionats per la seva naturalesa. Així podem subdividir cada programa amb els distints serveis o activitats que seguidament es detallen:

El pressupost de cada un d’aquests serveis que presta l’ajuntament inclou despeses en personal, compres de béns i serveis, despesa en inversió, subvencions, etc. Per aquest motiu, la suma total de tots els serveis coincideix amb l’import total de pressupost de despeses, 15.582.341,55€ (així, per exemple, la despesa pressupostada en personal que ascendeix a 5.244.477,67€ no és més que la suma de les despeses de personal  de cada un dels serveis detallats a la taula anterior i així per a cada tipus de despesa fins a arribar al pressupost total).

Dels programes pressupostats, es pot observar com el servei de Benestar Comunitari, amb un 26,94%, és el programa on es destinen més recursos. Aquí destaquen el servei de sanejament, abastament i distribució d’aigües, amb 1.000.360,73 € i el de recollida i tractament de residus i neteja viària, amb 2.627.000 €. Ambdós programes estan relacionats directament amb el ingressos per aquests conceptes que estan previstos en més de 3.000.000 € (vist a la 2a publicació: pressupost d’ingressos 2013 Ajuntament de Sant Llorenç). Per tant, en principi aquests serveis quedarien en gran part coberts amb el que paga el ciutadà pel servei que se li presta.

Ja a més distància, tenim els Serveis Generals, amb un 17,13% del total del pressupost, que no són més que les despeses destinades al funcionament intern del propi ajuntament, seguit  del Servei de Seguretat Ciutadana, amb un 13,32%. Aquí, com a referència, destaquen les despeses de la Policia Local.

Per contra, a la cua dels serveis pressupostats, ens trobam el Servei en Infraestructures i els Serveis Assistencials i Centres de Salut que no arriben a l’1% del pressupost. En aquest sentit la desaparició quasi total de les subvencions en inversions que es reben de la Comunitat Autònoma i l’Estat pot haver influït molt en aquesta dada.

Incidir que, generalment, atesos els recursos limitats que solen tenir les entitats locals els serveis amb més pressupost solen ser aquells que són competència pròpia de l’Ajuntament, com pot ser la recollida de fems, l’educació pre-escolar o la Policia Local. En canvi, aquells que ja es presten des d’un altre àmbit, bé a través de l’Estat, bé a través de la Comunitat Autònoma com poden ser Turisme, Medi Ambient, Cultura o Esports solen ser més limitats, a no ser que es rebin subvencions concretes per fer-les front. Alerta, això no vol dir que aquests serveis no s’hagin de continuar donant ja que si ho presta l’Ajuntament ho pot concentrar en activitats o projectes més concrets i definits. Així el servei sol resultar més proper i directa.

Què costa mantenir l’Auditòrium de sa Màniga? Quin és el cost del funcionament de l’Ajuntament? És suficient el cost que ens suposa dur els nostres fills a l’escoleta? Aquestes són preguntes que la majoria de gent es fa de tant en tant (bé, o s’hauria de fer). Aquestes i altres qüestions no menys interessants s’intentaran explicar en la segona part d’aquesta publicació en la qual continuarem desengranant el nostre pressupost de despeses.

4 pensaments a “Pressupost de despeses 2013 Ajuntament de Sant Llorenç (1a part)

  1. Retroenllaç: Resultats de l’enquesta de Card.cat | card.cat

  2. De primera, Llucquet, segurament, si aquests ganyans com diu es profesor, sapesen que tot es Poble se estudia es presupots, tant be com tu, anirien més alarte en segons quins gastos superfluos.

  3. Retroenllaç: Anàlisi del Pressupost per al 2014 de l’Ajuntament de Sant Llorenç | card.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.