Qüestionari del GISC

A pesar que amb cert retard, el GISC ens ha fet arribar les seves respostes del qüestionari que Card.cat els va fer.   Almanco han contestat, la qual cosa, vist el ritme que duim,  ja és d’agrair.

Aquí teniu les opinions del partit que du la batuta del nostre ajuntament:

1. Quina nota (de l’1 al 10) posaríeu al curs polític fins ara?

 Tot i la conjuntura socioeconòmica que ens toca viure en aquests temps, la valoració que feim del curs polític fins a dia d’avui és positiva. Els esforços de l’Equip de Govern per poder mantenir els serveis municipals han donat el seu fruit. La bona gestió econòmica ha permès, en primer lloc, que l’Ajuntament no hagi hagut d’entrar al Pla de Pagament als proveïdors i, en segon lloc, que no hagi hagut d’assumir préstecs tan elevats. Així mateix, aquesta bona gestió econòmica s’ha traduït en superàvit pressupostari que segons la nova normativa que es tramita a Madrid, es podria destinar a inversions en el municipi.

2. Quines coses considereu que s’han fet bé? Explicau cada cosa per què la veis beneficiosa per al poble.

Consideram que el programa electoral amb què el GISCa va presentar-se a les darreres eleccions, en línies generals, s’ha complert en un 70%, cosa que valoram molt positivament. S’han millorat les instal·lacions esportives; hem mantengut el servei de les Escoletes municipals i dels Centres de Dia; s’ha duit a terme la creació del Consorci Turístic, per així afavorir l’activitat econòmica motor del nostre municipi; s’ha tengut el màxim esment en mantenir els serveis bàsics per a tothom…
Tot i això, cal tenir present quin és el marc en què s’han duit a terme totes aquestes actuacions: la recessió econòmica és generalitzada, cosa que s’agreuja amb l’incompliment per part del Govern de les Illes Balears a l’hora de fer l’abonament del deute que manté amb el municipi. A dia d’avui, el Govern de les Illes Balears deu al municipi 2 milions d’euros, la qual cosa repercuteix directament sobre la hisenda pública del municipi i, evidentment, tot això amb els greuges que comporta.
Així i tot hem aconseguit reduir el deute municipal en 3.719.220€ en comparació a l’any 2009 i l’objectiu fitxat és arribar al deute 0 l’any 2017. Per tant, volem mantenir aquest esforç de reducció de l’endeutament durant tota la legislatura que ens resta, fent polítiques més rigurosos sense que això signifiqui deixar de banda les necessitats assistencials dels ciutadans. Per altra banda, aquests esforços ens han permès poder complir amb els pagaments als proveïdors i no haver de recórrer al finançament de l’Estat.

3. Quines coses considereu que no s’han fet bé? Explicau cada cosa per què la veis perjudicial per al poble.

Perjudicial i preocupant alhora és l’incompliment del Govern de les Illes Balears pel que fa al pagament del deute que manté amb el nostre municipi. Sens dubte, per aquest motiu, moltes inversions que consideram importants pel municipi no s’han pogut realitzar i aquest fet té un efecte negatiu per a tots el ciutadans.

4. Sense estar del tot malament…. quines coses podríeu haver fet un poc més bé? Justificau la resposta.

L’autocrítica és un exercici necessari que des del GISCa intentam aprendre i desenvolupar per així poder millorar la gestió municipal que els ciutadans ens han encomanat. Tot i que intentam donar solucions pràctiques i ràpides a totes les consultes i demandes que ens arriben, ens agradaria poder-les satisfer amb més celeritat.

5. A les nostres entrevistes sempre demanam “Què trobau que falta al nostre poble”, així que també us la feim. Té solució? Com?

En aquests moments, allò que ens preocupa és l’atur que pateixen moltes persones del nostre municipi. És necessari fomentar la creació de nous llocs de feina i des de l’àmbit municipal, que és allà on nosaltres hi podem actuar, estam impulsant la instal·lació de noves empreses que puguin crear llocs de feina estables. Per aquest motiu s’estan agilitzant al màxim els tràmits burocràtics municipals i implantant programes d’assessorament per a la petita i mitjana empresa en matèria de renovació i creació de projectes nous.

6.  A  les nostres entrevistes també demanam “Què trobau que sobra al nostre poble”, així que també us la feim. Té solució? Com?

Més que sobrar, allò que trobam és a faltar una visió més global per part de tothom del que és el municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Ens cal anar superant velles visions més localistes i, no hi ha dubte que d’aquesta manera podrem posar en valor moltes de coses que el nostre municipi ja té i que al cap i la fi són de tots els ciutadans, amb independència del nucli poblacional on resideixin.

7. Analitzau els pressupostos del 2013 per als nostres lectors.

La contenció del deute públic municipal és l’eix fonamental del pressupost d’enguany. Tot i trobar-nos amb una disminució substancial pel que fa als ingressos de les administracions (Consell de Mallorca i deute del Govern de les Illes Balears), des de l’ajuntament intentam tenir el màxim de seny en la gestió dels recursos que disposem. Pel que fa a inversions, i com és de suposar, no se’n tenen previstes cap d’importants dins aquest exercici econòmic. Així i tot, queden assegurats tots els serveis que fins ara dóna l’ajuntament.

8. Quina opinió us mereix  l’avantprojecte de règim local que afecta els ajuntaments i fixa el sou dels batles i regidors?

El tema dels sous dels polítics resulta anecdòtic, tenint en compte les pretensions generals de la llei amb la qual gairebé tots els serveis d’alt valor social que donen els ajuntaments (Escoletes, Centres de Dia…) podran ser eliminats per manca de rendibilitat econòmica, fins arribar a l’absurditat d’eliminar les competències municipals per donar-les a un ens que fins ara no ha tengut capacitat de gestió. Per tant, es pot deduir fàcilment que la voluntat darrera que cerca el Govern del PP és arribar a la privatització dels serveis i alhora l’accés als mateixos només per a les persones que els puguin pagar de la seva butxaca. Aquesta visió és completament oposada a la visió que el GISCa té del que ha de ser l’administració local pels ciutadans. Pensam que l’Ajuntament és l’administració més propera de la gent, la que pot resoldre els problemes diaris que van sorgint, la que pot
oferir uns serveis més adequats a les característiques del seu municipi i, per tant, pensam que la solució no passa per criminalitzar els ajuntaments i fer-los culpables de la situació actual, sinó més bé per potenciar al màxim les administracions locals i dotar-les econòmicament de forma correcta per tal que quedin assegurats tots els serveis que donen.

9. Què opinau de les condicions per poder llogar l’estació de Sant Llorenç?

En primer lloc, la nostra voluntat és que l’estació serveixi d’estació, és a dir, que s’acabin les obres del tren i comenci el servei. Però, si de moment no pot ser així, evidentment és necessari fer alguna cosa d’aquesta instal·lació.

10. Sortirem d’aquesta crisi? Me podeu dir com?

Les solucions preses fins ara no han funcionat, això és més que evident. Encara que sortir d’aquesta crisi superi l’àmbit municipal, volem pensar que actuant des de l’ajuntament, fomentant l’ocupació, tenint esment a les despeses, matenint els serveis als ciutadans, reduint l’endeutament… com a mínim podem ajudar a alleugerir-ne les conseqüències.

5 pensaments a “Qüestionari del GISC

  1. Aquestes preguntes les varen rebre tots els partits, no? I els altres no contestaran? Quan de temps fa que les reberen?

  2. En realitat es trist haver de donar l’enhorabona perquè han contestat, com si no fos uns dels deures dels polítics informar a la gent sobre els temes que ens interessen.

    Per altre banda no veig gaire autocrítica…són respostes molt genèriques i pasen per la tangent.

    Tots els polítics calcen les mateixes sabates. Només canvien els calcetins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.