Parenòstic mallorquí. Els sants innocents

Dia 28 és la festivitat des sants Innocents, festivitat que commemora la denominada matança dels innocents, els infants menors de dos anys que Herodes el Gran, rei de Judea, va fer degollar en un intent desesperat per evitar que l’infant Jesús continuàs en vida.Sant Mateu, a l’evangeli, ens parla que Herodes s’havia assabentat del naixement de Jesús a través dels Mags d’Orient que anaven a adorar-lo. Jesús va escapar de la matança perquè un àngel avisà a Josep, en somnis, que fugissin cap a Egipte. Després de la mort d’Herodes la família de Jesús s’establí a Natzaret.

No hi ha referències històriques d’aquest fet que ha estat àmpliament referenciat a la pintura cristiana.

Dia de bromes i burles. Els mitjans de comunicació donen algunes notícies falses i enganyoses.

A Mallorca, entre els segles XIII i XIV es duia a terme el sermó del bisbetó. Un escolà, elegit bisbe, pronunciava el sermó a l’ofici del dia 28 de desembre.

Segons  Antoni Mayol i Llompart, l’any 1343 consta la representació del bisbetó a la Seu de Mallorca. En l’elecció de les matines del sis de desembre un escolà era vestit luxosament amb una capa, tunicel·la o dalmàtica, i cofat amb la tiara papal; dos companyons seus eren investits amb capes.  El seu regnat culminava el dia dels sant Innocents presidint els oficis litúrgics. Al segle XVI està documentat que sortia en processó pels carrers de Palma i l’any 1549 l’elecció va ser prohibida pel capítol catedralici.

Aquesta tradició es manté viva al monestir de Montserrat,  el dia 6 de desembre, festivitat de Sant Nicolau de Bari.

Una curiositat: a Menorca, per la influència anglesa a l’illa, aquesta festa popularment es celebra el dia 1 d’abril i es coneix com el “Dia d’enganar”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.