Joan Veny i Clar, 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Jaume Mateu, president de l’OCB, Lila Thomàs i Miquel Pasqual, membres de la Junta Directiva de l’entitat, han presentat l’acte de reconeixement de les biblioteques de les Balears a Joan Veny i Clar, que ha estat guardonat amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, reconeixement instituït per Òmnium Cultural l’any 1969 que s’atorga a una persona que, per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Aquesta distinció serà lliurada al doctor  Veny el proper 8 de juny, a Barcelona, i com a complement a aquest acte i per tal de difondre el guardonat i la seva obra, Òmnium Cultural ha demanat a les biblioteques del Principat de Catalunya que durant els vuit dies anteriors a l’acte de reconeixement, muntin en lloc visible i preferent un expositor amb les obres de Veny. L’OCB ha elaborat un cartell divulgatiu.

Fins ara, han confirmat la participació en aquest reconeixement totes les biblioteques municipals de Palma; la Biblioteca Municipal d’Eivissa; la de Sant Josep, també d’Eivissa; la Biblioteca Pública de Sineu; la Biblioteca Pública de Felanitx; Can Torró d’Alcúdia i la Biblioteca Municipal de Campos.

Joan Veny i Clar va néixer a Campos l’any 1932 i es llicencià en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona el 1954. Aquest any s’incorporà al projecte de l’Atles lingüístic del domini català, iniciat per Antoni Maria Badia Margarit i Germà Colón Domènech i passà a ser-ne el principal responsable a la dècada següent. El primer volum d’aquesta magna obra aparegué el 2001. Ha publicat més de 300 articles científics i una vintena de llibres entre els que en destaquen: Estudis de geolingüística catalana, Introducció a la dialectologia catalana, Els parlars catalans, Mots d’ahir i mots d’avui, Dialectologia filològica, Onomàstica i dialectologia o Escriptura i oralitat a Mallorca. Els seus mèrits cívics i científics han estat reconeguts tant al seu poble, Campos, on el col·legi públic duu el seu nom des de 1989 i del qual és ‘fill il·lustre’ des de 2006, com a Mallorca (premi Josep Maria Llompart de l’Obra Cultural Balear, 1997; Medalla d’Honor i Gratitud del Consell de Mallorca, 2001), com a la resta dels Països Catalans (premi Sanchis Guarner a la unitat de la llengua, 1986; Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, 1997; Premi Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, 2004; doctor honoris causa de la Universitat de València, 2008).

Jaume Mateu també ha recordat els altres illencs que han rebut aquest prestigiós guardó: Francesc de B. Moll, el 1971; Josep M. Llompart, el 1982; Marià Villangómez i Llobet, el 1989; Baltasar Porcel, el 2007; i Josep Massot i Muntaner, el 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.