El Món al teu palmell (5)-La fi dels sorollosos ordinadors de sobretaula

Hi ha gent que, sigui pel motiu que sigui, a l’hora de fer un escrit necessita asseure’s a la cadira a la seva taula a aquella habitació concreta… a més, a causa del nivell d’inclinació de la vista no es senten còmodes al 100% si han d’escriure des d’un ordinador portàtil i han de fer servir l’ordinador de sobretaula.

D’ordinadors de sobretaula en podem trobar en diferents formats;

  • Els més comuns, formats pel que és pròpiament la computadora encabida a dins una caixa de metall o “torre” (que amb al temps arriba a ser renouera en excés) i amb el monitor per separat.
  •  Els “Tot en un” que es componen d’una pantalla a on a la part del darrera s’hi han encabit els components de la computadora. Aquest fet soluciona el problema del soroll, però té el problema que és més car que l’anterior i si s’espanya un component no es pot arreglar.

Fa poc llegint per la xarxa, vaig trobar el que crec que a més de solucionar molts de problemes de les computadores de sobretaula anteriors, serà la tendència a seguir aquests anys vinents.

La companyia estatunidenca Intel, que és la que fabrica la major part dels processadors que teniu als vostres ordinadors, havia tret al mercat el “Intel Compute Stick”, una computadora minúscula encabida a dina una barreta una mica més gran que una memòria usb. Aquest estri es connecta a l’entrada HDMI del monitor o qualsevol dels televisors d’avui en dia, s’endolla a la corrent mitjançant un connector Micro-usb (el mateix que els mòbils) es prem un petit botó per posar-lo en funcionament i ja tenim un ordinador amb les mateixes funcions que qualsevol sobretaula.

compute-stick-retallat

La meva opinió

Després de fer-lo servir durant tres setmanes no puc més que parlar-ne bé d’aquesta petita meravella:

  • És absolutament silenciós.
  • És extremadament portable. El que abans era una capsa immensa, ara es redueix a una barreta que cap dins la butxaca.
  • És molt més econòmic, entre 100 i 150 euros (de moment només es ven per Internet).
  • La seva configuració, tot i no ser el darrer crit, és més que suficient per al 99% dels usuaris.
  • El seu consum energètic és ínfim, cosa que per altra banda fa que no s’hi pugui connectar un disc dur extern. Cap problema amb les memòries USB.

Jo no vaig adquirir el de la marca intel, sinó el d’una marca blanca una mica més barat però amb la mateixa configuració.

Com a observació val a dir que, encara que ve amb el Windows 8.1, se li pot instal·lar Ubuntu (per entrar a la BIOS heu de prémer F7) i funciona a la perfecció. De fet és el primer que vaig fer, quan vaig tenir-ho a les mans.

Com és natural, necessitareu com sempre el teclat i/o ratoli per a manejar-lo. Aquesta barreta disposa de dues entrades USB per a connectar-li els perifèrics que necessiteu, així i tot podeu fer servir un hub USB per multiplicar els ports disponibles. També esmentar que si en lloc de wi-fi preferiu fer servir la connexió amb fil (ethernet) n’hi ha prou amb adquirir un adaptador d’ethernet a USB i puc dir-vos que funciona  a la perfecció.


 

Podeu trobar més entrades relacionades amb les noves tecnologies a aquests altres escrits:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.