Parenòstic mallorquí: La Mare de Déu morta

A mitjans d’agost, el dia 15, celebram l’Assumpció de la Mare de Déu en cos i ànima al cel. Dogma de fe instaurat l’1 de novembre de l’any 1950 per Pius XII.

Popularment es coneix aquesta festivitat com la Mare de Déu Morta, la Mare de Déu d’agost, la Mare de Déu assumpta o la Mare de Déu dormida. Les esglésies i convents fan festa grossa i es proven a veure qui guarneix millor el Llit de la Mare de Déu, un cadafal o túmul adornat i enredoltat d’alfabegueres i bellveures, on hi reposa la figura de la Mare de Déu d’agost, que, a altres contrades, anomenen la Mare de Déu del llit. Aquestes diverses denominacions són la conseqüència directa dels diversos posicionaments, en els primers temps del cristianisme, sobre la sort final de la mare de Jesús, de tal manera que es distingia amb claredat el Trànsit, la Dormició i l’Assumpció.

Diuen que qui posa el cap al coixí de la Mare de Déu resta curat de la migranya. No crec que això agradi ni als metges, ni als apotecaris ni als escolans.

Aquesta festivitat, segons Joan Amades, podria ser la cristianització d’una festa pagana que es situaria entre el moment de la collita dels cereals i la verema. Quan dorm la terra, dorm la deïtat.

Aquesta festa sol venir marcada, climatològicament, per un canvi de temps. A mitjans d’agost era molt probable que caiguessin les primeres gotes i banyassin les paperines dels pobles que estan en festa: Sant Roc, la Mare de Déu d’agost, Sant Llorenç, Sant Bartomeu, … He dit que era probable perquè el temps ha canviat molt els darrers anys i es fa molt difícil pronosticar què pot passar. Enguany sembla que tendrem una festivitat passada per aigua després de molts mesos de sequera. El fet que es produís alguna tempesta d’estiu durant aquest dia, generalment virulenta, amb llamps i trons, i a vegades pedra, fa pensar si aquesta celebració no és la continuació de la que els grecs i romans dispensaven a Diana Artemísia, deessa que protegia de les tempestes i les pedregades.

Si voleu visitar alguns d’aquests monuments fets per un dia, a l’enllaç següent del Consell de Mallorca trobareu la relació d’esglésies, parròquies i convents que tenen les portes obertes.

ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU 2015

La imatge que encapçala l’article és de la Seu de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.