Les nostres illes estan plenes de plantes comunes que tenen molta importància per les seves virtuts medicinals. Fàcils de cultivar i d’utilitzar, avui parlarem de la farigola o més coneguda com “tomillo”.
Farigola o senyorida a Mallorca, tem a Menorca i frígola a les Pitiüses(Thymus vulgaris):
Part medicinal: fulles.
Època de recol·lecció: hivern-primavera.
Reproducció: esqueix a la tardor i al febrer. Necessita terres drenades i sol.
Únicament creix salvatge a les Pitiüses.
Productes: infusió, xarop per la tos, oli pels cops, la mel de farigola es expectorant, els banys per donar energia, el licor es digestiu, el coliri per desinfectar els ulls i bavarades per alenar millor.
Propietats:
– Antibiòtic
– Antibacteriana
– Digestiva
– Fermentacions dels budells
– Ajuda a millorar la circulació
– Millorar el sistema immunitari
– Tos improductiva
– Bronquitis
– Refredat comú
– Gastritis
– Estomatitis
– Lesions cutànies
* Per a condimentar brous, carns i licors
En agricultura biològica s’utilitza entre els cultius o preparats per esquitxar, per espantar la mosca blanca, fongs i polls.