Interessant llibre infantil de dimonis

No és una mala idea com a regal per aquestes dates i/o per ja anar encalentint Sant Antoni (que no està tan enfora). Sigui com sigui, està a la vostra disposició aquest interessantíssim còmic infantil (a pesar que els majors també el podem degustar tranquil·lament) sobre els diferents dimonis de Mallorca: Dimonis de Mallorca

Amb unes il·lustracions molt cuidades i una gran idea conceptual (situar els dimonis al seu respectiu poble perquè els infants els localitzin), aquest llibre segur que obre l’interès santantonier que tant duim arrelat. Però qui millor que un dels autors del llibre, Jordi Santamaría, perquè ens expliqui millor de què va i com es va gestar:

– Quina va ser la motivació  del projecte?
– La motivació del llibre sempre l’hem tinguda, tant la meva dona com jo, a tots dos ens encanten els llibres il·lustrats, fa uns anys mamprenguérem a comprar “wimmelbuchs” (llibres on la història la conten els dibuixos, molt típics a Alemanya). Sempre parlàvem d’editar algun dia un llibre. El tema vingué donat per la passió amb què els nins viuen la festa de Sant Antoni, sempre tenen ganes de parlar dels dimonis, els feia falta un llibre on conèixer més dimonis i veure com es viu la festa a altres pobles.
– Qui s’amaga darrere aquest llibre?
 – Una vegada tinguérem clar què volíem fer, faltava el com. Cap dels dos som bons dibuixants, per això ens ficàrem en contacte amb el “Clúster del còmic de Mallorca”. Aquest projecte no és del clúster, però tots els il·lustradors que participen formen part d’aquesta associació. Hem tingut molta sort i, com es veu al llibre, el nivell és molt alt. Els il·lustradors que hi participen per ordre d’aparició són:
PepMi Garau: Alcúdia
Jaume Balaguer: Artà
Flavia Gargiulo: Capdepera
Alex Fito: Colònia Sant Pere
Margalida Vinyes: Manacor
Linhart: Muro
Canizales: Son Servera
Tomeu Pinya: SaPobla
Rafel Vaquer: Dimoniada
– Un procés complex, idò.
 – I encara no hem acabat. El procés, continuant on l’hem deixat, amb els il·lustradors triats, continuà quan signàrem un contracte amb els nou il·lustradors, ficàrem en contacte a cada il·lustrador amb la seua corresponent Obreria, Patronat o Associació perquè controlaren els dimonis creats pel llibre, així com cadascuna de les il·lustracions i els seus detalls. L’últim era imprimir-lo. Després de comprovar que ningú dels que contactàrem, tant a Mallorca com a la península ( en total uns 12 impressors) ens donaven llargues i ens arribaven a dir que el projecte era impossible, cercàrem alternatives i acabàrem imprimint-lo a Xina. La resta de la història encara està per escriure’s.
En coneixeu cap?

En coneixeu cap?

– Anècdotes d’aquest llarg camí…
 – Ens fa il·lusió dir que en Pau (el nostre fill), que estava damunt nostre quan ens arribaven els dibuixos, va fixar-se que la taula de ping-pong de la plaça de Sa Colònia estava damunt de l’escala, ens deia “No pot ser, és impossible, la taula cauria”, fou tant insistent que li diguérem a Alex que si podia canviar-la.
També avisem als manacorins que na Margalida Vinyes ha dibuixat moltes persones reals a la seua il·lustració, hauran de comprovar si hi són….
– I el més dificultós que destacaries de tot plegat?
– La impressió, sense dubtes, hi hagueren algunes impremtes que ens feren creure que el llibre no sortiria, hi hagué alguna nit que pensàrem que no ho faríem.
– Per què creus que pot servir aquest llibre?
– El llibre té una finalitat lúdica però també educativa. Per conèixer un poc més la cultura mallorquina i les tradicions d’aquesta illa. D’altra banda, aquest tipus de llibre, a Alemanya es fan servir per exercicis de prelectura i concentració.
Per cert, el llibre estarà a la venda ja a la Llibreria Rotes Noves.
CydBT4PWgAEJu4H

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.