El Dia Mundial del Comerç Just reivindica un consum responsable per reduir les desigualtats i la pobresa

Amb el lema “Som Comerç Just “, el proper 12 de maig, Manacor s’unirà a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just. Amb aquesta jornada, el Casal de la Pau-S’Altra Senalla vol recordar a la ciutadania que un consum responsable contribueix a reduir la pobresa i la desigualtat al món i que el comerç just promou unes relacions comercials que garanteixin una vida digna per a tots els habitants del planeta i que frenen la degradació mediambiental.

Les entitats de la Xarxa de Comerç Just de Mallorca,  han organitzat,  al llarg de la setmana, diverses activitats a Mallorca, totes amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears.

A Manacor, aquest dissabte, a partir de les 10 h, el carrer d’en Bosch es transformarà en una cafeteria on degustar cafè, infusions, sucs i altres productes de comerç just, uns productes que garanteixen unes condicions laborals dignes i segures per als seus productors i productores, el pagament d’un salari adequat, el mateix per a homes i dones davant les mateixes tasques, la no explotació laboral infantil i la producció a través de tècniques i procediments respectuosos amb l’entorn natural.

A partir de les 11 h, la Cafeteria el Palau i el Restaurant Bari, establiments que ja han col·laborat en la difusió del comerç just en anteriors ocasions, oferiran tapes de creació pròpia amb productes de S’Altra Senalla, al mateix carrer. Totes les persones que tastin aquestes tapes participaran en el sorteig d’una cistella de productes de comerç just, valorada en 50 euros.

Els Xeremiers de Manacor acompanyaran musicalment la festa, i a les 12 h, es llegirà el manifest. A continuació, al pati de la Torre del Palau, l’associació se sumarà a la jornada “Manacor es mou amb la cultura” i podrem gaudir del taller infantil “Moixonies per créixer”.

A més, durant la jornada del dia 12 de maig es convidarà la ciutadania a implicar-se en la campanya a les xarxes socials #SomoComerçJust i així unir-se a aquest moviment i mostrar el seu compromís per un món més just.

Increment de les vendes de comerç just

El Dia Mundial del Comerç Just ha de servir per reflexionar sobre les injustes relacions internacionals que regeixen el comerç mundial. L’últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) conclou que el 70% dels aliments que consumeix la població mundial són produïts per petites organitzacions agricultores amb explotacions de menys de 2 hectàrees. Paradoxalment, la majoria dels qui treballen en aquest sector malviuen en la pobresa. D’altra banda, la degradació de la terra, la disminució de la fertilitat del sòl i l’ús insostenible de l’aigua estan disminuint la capacitat dels recursos naturals per subministrar aliments.

Davant d’aquestes realitats, el comerç just aposta pel desenvolupament de les petites organitzacions productores i la cura del medi ambient a través de la comercialització dels seus productes elaborats en condicions dignes. Dins la xarxa internacional de comerç just hi ha més de 2.000 organitzacions productores repartides en 75 països d’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib, en les quals treballen més de 2 milions de persones. Pel que fa als punts de venda, a Espanya hi ha 150 botigues i punts especialitzats, gestionats per organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. A més, els productes estan presents en altres establiments detallistes, grans superfícies i cadenes d’hostaleria. L’any 2016 la facturació del comerç just va pujar a 40,05 milions d’euros, que suposa cinc milions més que en 2015. L’alimentació, i en particular el cafè, el sucre i el cacau continuen sent els articles més venuts. Malgrat l’augment de les vendes, Espanya és a la cua en relació amb els nostres veïns europeus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.