Mots perduts: bul·la (butlla)

Avui presentam una d’aquestes paraules històriques (mai millor dit) que té des de reminiscències monàrquiques fins a eclesiàstiques. De fet antigament s’usava pels documents oficials reials i també com a document papal, per exemple quan els rics pagaven a l’Església (ella sempre tan igualitària) per evitar haver de fer la quaresma. Això darrer va durar fins a l’any 1966, de fet la paraula la conec de mon pare que sempre m’ha contat aquesta curiositat eclesiàstica.  

Significat: 

1. Peça rodona de cera o de metall, que duia una marca i s’aplicava a documents oficials per acreditar l’autenticitat de llur procedència.
|| 2. ant. Peça rodona de plom que duia una marca i s’aplicava als draps que s’havien fabricat per vendre i que estaven conformes amb els preceptes legals de llur fabricació.
|| 3. Missiva o altre document oficial que porta bolla acreditativa. Es diu especialment de les lletres del Papa que porten el segell pontifici i la bolla de plom amb les imatges de Sant Pere i Sant Pau.

Grafies documentades:No sofferíem que bulles d’aquells [papes] fossen exhibides en nostra terra”, Pere IV, Cròn. 392.

Etimologia: pres del llatí bŭlla, ‘bolla’

Curiositats: enllaç per conèixer la història de la butlla que evitava fer la quaresma.

(Fonts: Alcover-Moll i Cap Vermell)

6 pensaments a “Mots perduts: bul·la (butlla)

 1. Si no vaig errat, ses butles que te dispensaven de no fer es Dijuni i porer menjar carn per sa Corema, costaven +/- tres pesetas.(1950)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Les bul·les (quaresmals), que només podien pagar els rics, certament, podien donar una mala imatge, però vull precisar un parell de coses, sobretot en referència a l’ironia que ha expressat en Pau:

  1. La bul·la no eximia de fer la Quaresma, sols permetia menjar carn en divendres.
  2. El pagar la bul·la era un substitutiu de la penitència de no menjar carn.
  3. És a dir, el pagar la bul·la tenia el caràcter d’almoina i per això els diners que es recaptaven eren destinants exclusivament als mes necessitats.
  4. La gent senzilla no podia pagar la bul·la, però tampoc en tenia necessitat, ja que malauradament només uns pocs podien menjar carn.

  Pens jo que, amb les bul·les, l’Església obligava una mica als rics a ser generosos amb els més pobres, al manco durant la Quaresma. Per altra banda, hi ha que recordar que cap institució, a part de l’Església, fins al segle XX, s’ha preocupat lo més mínim pels més pobres, incloent malalts, orfes, viudes, etc. Certament, trobarem defectes i pecats dins la nostra història, però no crec que el tema de la bul·la sigui un d’ells, al manco si es vol fer una crítica històrica seriosa.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Respect l’opinió però en aquest cas no hi estic d’acord. I això no lleva que l,església sigui una institució que hagi fet coses bones per la societat i els pobres, però com dius també errors. I per jo aquest de la buĺ.la ho és (de fet es va llevar) a pesar que no deixa de ser anecdòtic. Se pot argumentar i intentar defensar però al final no deixava de ser un privilegi dels rics que una institució que defensa que tots hem de ser iguals davant Déu no hauria d”hanver posat. Que de rebot se podien aprofitar els diners… molt bé però no deixa de ser un fet incoherent amb el sentit de la quaresma.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • Potser tinguis gran part de raó amb això que dius, Pau. No és que jo volgués reivindicar la bul•la; reconec que, al manco estèticament, aquesta pràctica no donava una bona imatge i podia ser motiu d’escàndol per alguns. Simplement, he volgut precisar la qüestió, ja que les coses no són tot blanc o tot negre. He pensat que en aquesta magnífica secció dels “mots perduts” havia de matissar això, ja que en la precisió del vocabulari es basa la salut del discurs. De totes formes, tothom és ben lliure de ser catòlic o no, de seguir els preceptes de l’Església o no, de fer la Quaresma o no, sigui amb bul•la o sense…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
 3. No vull fer cap sacrilegi
  ni vull ofendre ningú.
  La bul·la que pagues tu
  em roba el meu privilegi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.