Editorial LINCC UIB

El Laboratori Interdisciplinar sobre el Canvi Climàtic (LlNCC) de la Universitat de les Illes Balears, en el seu butlletí setmanal núm. 90, mostra una editorial signada per Damià Gomis on es lliguen temes d’absoluta transcendència: terra, coronavirus i canvi climàtic.

Bon dia a totes i tots, subscriptors d’aquest butlletí. Aquest és el primer que distribuïm des que, d’una forma sobtada, hem entrat en aquesta nova realitat tan diferent de la que vivíem fins ara. I és que, més enllà de les desgràcies personals, el confinament de bona part de la ciutadania als domicilis tindrà sens dubte conseqüències importants per a moltes persones. Algunes d’elles clarament negatives, com l’impacte econòmic que es veu venir en molts d’àmbits; o la paralització de les activitats acadèmiques. Per altra part, però, aquesta situació de crisi podria (i hauria) de servir per repensar una sèrie de coses que, amb les urgències del dia a dia, solem deixar de banda. La primera, i pot ser la més important, és prendre consciència de la nostra vulnerabilitat, com a persones i com a societat. Aquesta crisi demostra fins a quin punt algunes de les seguretats que ens afanyam a construir, i algunes de les coses que donam per fetes, a l’hora de la veritat pengen d’un fil.

Pel que fa a aspectes relacionats amb el canvi climàtic, que és el tema que motiva l’existència del LINCC, és probable que les emissions de gasos d’efecte hivernacle experimentin una baixada significativa degut a l’alentiment de moltes activitats. No crec que hagi de ser motiu d’alegria, per diverses raons. Primer perquè aquest fet torna a posar de manifest les carències d’un model socio-econòmic que, fins ara i al manco a nivell global, només ha estat capaç de reduir les emissions en temps de crisi. I segon perquè serà, probablement, una reducció conjuntural; si ho va ser la reducció d’emissions associada a la crisi de 2008 i els anys següents, més ho serà en aquest cas, en que la recuperació de l’activitat pot ser sigui més ràpida. El que fa por, de fet, és que la ‘normalitat econòmica’ es vulgui recuperar tan aviat com sigui possible i a qualsevol preu, perquè sovint una part del preu sol ser ambiental.

Un altre tema a repensar, també relacionat amb el canvi climàtic, és el de la sobirania alimentària; o millor, el de la manca extrema de sobirania d’unes illes que depenen absolutament del proveïment exterior, mentre el camp, aquí, agonitza. No es tracta òbviament de tornar a l’autarquia, però sí de minvar en la mesura del possible aquesta dependència. Consumir més producte local vol dir revitalitzar el camp i minvar les emissions associades al transport de mercaderies; tot suma.

Malgrat les perspectives no són les millors, des del LINCC sempre hem volgut transmetre que cal tenir una actitud optimista, perquè el pessimisme paralitza i no ens podem permetre el luxe de la inactivitat. Abans d’esclatar aquesta crisi vam ser a temps de fer les jornades de formació per a docents, que van ser un èxit molt gran: menys de 24h després d’haver obert les inscripcions ja s’havien esgotat les places disponibles, la qual cosa ens obliga d’alguna manera a repetir-les. Formar docents en el tema del canvi climàtic sens dubte multiplica per molt la divulgació que els membres del LINCC fem directament a les escoles. Us convid a veure els continguts de les Jornades en el portal web de “Escoles pel Futur”. Malauradament no vam ser a temps de fer unes altres jornades, les que havíem organitzat sobre Canvi climàtic i seguretat; els esdeveniments posteriors han confirmat, però, que vam fer bé en suspendre-les, malgrat l’ordre de confinament encara no era vigent.

Des d’aquest butlletí us volem enviar a totes i a tots, molt d’ànims. Com deia al principi, tan de bo aquest confinament forçat ens serveixi, com a societat, per repensar algunes coses. Pel que sí ens pot servir, ben segur, és per llegir amb més calma de l’habitual aquest butlletí (i aquells anteriors que hem anat estojant sense acabar de llegir-los…). Ara no tenim excusa !.

Ànims, força, i sobre tot, salut!. Seguim endavant.
Damià Gomis, director del LINCC”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.