Entorn: Cama-roja

1 Cama-roja (Cichorium intybus L.)

Potser no és la més bella, però si la més enigmàtica. Sedueix pel seu blau, per la seva abundància, per les tiges rectilínies sense fulles aparents i també per la seva personalitat: per seguir el sol calent i per ser, com els moment de felicitat, una flor efímera. Unes quantes hores d’existència li basten per deixar la seva empremta vital, per complir amb la seva existència.

De juny a novembre es pot trobar pel camps de conreu i a la vora dels camins.

Les seves fulles bassals a l’hivern són comestibles; si no son ben tendres, resulten d’un peculiar sabor agrenc; han passat de ser l’ensalada dels pobres a complement distingit de l’alta cuina.

Fa anys, potser una cinquantena, quan la circulació per les finques de foravila era lliure i sense reixes, es podien veure persones amb un fasset trescant vells guarets a la recerca les saboroses fulles.

Fins que Tomàs Martínez em va mostrar menudanatura.com no vaig descobrir la seva existència efímera, de forma errònia pensava que s’obrien i tancaven segons la intensitat de la claror.

Aquests dies, per evidenciar la seva existència efímera faig fermar un filet a la tija d’unes flors i les vaig fotografiar en dos dies successius. Es pot percebre, de forma clara, que encara que la planta mostri múltiples flors cada dia, no són mai les mateixes.

Una meravella!

Informacions:
El rellotge de la cama-roja
Herbari virtual
Viquipèdia
Menudanatura.com

2 pensaments a “Entorn: Cama-roja

  1. La gent d’una certa edat recordarà que després de la Guerra Civil s’emprava el cafè de xicòria, fet de les arrels d’aquesta planta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.