Entorn: lluerna

Lluerna, llanterneta, cuca de llum (Phausis paulinoi)

Feia temps que no n’havia vista cap, potser per això em va sorprendre una mica. De fet la darrera que havia fotografiada, fa anys, era en una d’aquelles ja llunyanes i singulars excursions nocturnes de Els trescadors que férem pel Parc Natural de Llevant, a les muntanyes d’Artà.

En el nostre entorn també se’n deixa veure alguna, si es disposa, es clar, del costum de passejos nocturns.

Xavier Canyelles en el seu manual “Insectes de les Illes Balerars” a la fam,ilia de les Lampyridae, en mostra tres espècies, la Nyctophila heydeni que assenyala: “aquesta espècie es va citar com a endèmica de Mallorca, però resulta que també la trobam al Marroc…Es deixen veure de nit, durant la primavera, ja que tenen òrgans luminescents amb els quals es comuniquen.. Trobam també una espècie similar però més petita i de coloració pàl·lida; la Phausis paulinoi, que es deixa veure a les nits de principis d’estiu i presenta òrgans luminescent distribuïts al costat de l’abdomen i en el pronot… A les Balears ha estat citada la Lampyris noctiluca, molt freqüent a la Península. S’hauria de confirmar la seva presència”.

He deduït, pel color, grandària i moment, però sense estar-ne gens segur, que la que vaig poder contemplar i fotografiar era la Phausis paulinoi.

Les possibilitats de recerca que dóna un animaló tan petitó i singular!

De retorn a casa i amb la satisfacció de les imatges guardades a la memòria del telèfon mòbil, vaig recordar aquella anècdota que, de tant en tant, contava mon pare, quan una nit, guardant les egües en la seva joventut, amarat de por, va confondre una lluerna a la soca d’un arbre amb el cremalló d’un cigarro, cigarro que algú havia de tenir a la boca. Després d’una tanda de pedrades sense sentir un ai! se n’adonà que enemic amagat no era.

Informacions complementàries

Viquipèdia

Del DCVB:

LLUERNA f.
2.Insecte coleòpter de l’espècie Lampyris nocticula, la femella del qual no té ales i durant les nits de primavera i estiu emet llum fosforescent per alguns del seus segments abdominals; cast. luciérnaga. Dues símies havien posada lenya sobre una luerna, Llull Arbre Sc. ii, 376. Encén la llàntia poruga la lluerna vigilant, Riber Sol ixent, 12.

Imatges: Lluerna (amb flaix i sense)

Un pensament a “Entorn: lluerna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.