Problemes psicològics: hereditaris o adquirits?

Molts són els pacients que, quan acudeixen a consulta, em demanen si el que els hi passa és degut a certes vivències que han passat o si genèticament els hi ha tocat aquest trastorn. És més, moltes són les mares que m’han demanat si el que els hi passa es podria expressar també al través dels seus fills.

De fet, sense centrar-nos en la consulta, no és estrany veure certs patrons de conducta repetits en una mateixa família. Segur que més d’una vegada has sentit o dit comentaris de l’estil “És caparrut com el seu pare!”. Però com podem saber si aquestes conductes són hereditàries o són apreses dins l’àmbit familiar?

S’han fet molts estudis al voltant d’aquest tema i, ja que és una qüestió que m’ha arribat diverses vegades, m’agradaria avui compartir-la amb vosaltres.

Què causa un trastorn mental?

La majoria dels trastorns mentals són causats per una combinació de múltiples factors genètics i ambientals. Això vol dir que per què aparegui un trastorn mental, hi ha d’haver una vulnerabilitat genètica, a la qual, quan se li sumen uns determinats factors ambientals, s’activa el trastorn.

Factors ambientals

El nostre entorn desenvolupa un paper crucial. Sense un entorn desfavorable, encara que haguem heretat una predisposició per expressar un trastorn mental, no s’expressarà.

Alguns dels exemples més típics de factors ambientals que contribueixen al desenvolupament de trastorns mentals són:

  • Experiències traumàtiques, com són l’abús sexual, físic i/o emocional, entorns domèstics estressants (desestructuració familiar, violència domèstica o negligències parentals), la pèrdua d’un ésser estimat o els desastres naturals.
  • Danys emocionals, com són experiències escolars negatives o situacions estressants no desitjades.
  • Abús de substàncies: l’exposició al tabac, l’alcohol i les drogues il·lícites, ja sigui indirectament en el període prenatal i en la infància o de forma directa, s’ha associat amb el desenvolupament de trastorns mentals, més enllà dels trastorns de l’ús de substàncies o l’addicció.

Factors genètics

Els factors ambientals per si sols no causen trastorns mentals, sinó que els activen. Perquè això passi, hi ha d’haver una sèrie de factors genètics que també participin en el desenvolupament d’aquest tipus de trastorns.

Els factors genètics que contribueixen a generar una vulnerabilitat pel desenvolupament de trastorns mentals inclouen la regulació epigenètica (és a dir, la forma en què el nostre cos reaccionarà davant de factors ambientals) i la combinació de determinats polimorfismes, provocant canvis en el nostre ADN.

Així doncs, no hi ha un gen concret que provoqui certs problemes psicològics, però una determinada genètica que augmenta el risc que patir-los.

Podem determinar el risc de patir un trastorn mental?

Hi ha investigacions que suggereixen que si un familiar té un trastorn mental, les teves probabilitats de desenvolupar aquest mateix problema podrien augmentar. No obstant això, també és possible que mai mostris símptomes si estàs en un entorn que et dóna suport. A més, també hem de tenir en compte que els problemes mentals poden sorgir encara que no hi hagi antecedents familiars.

Els trastorns mentals són el resultat tant de factors genètics com ambientals. Per això, és difícil determinar el risc d’una persona d’heretar un trastorn mental o passar el trastorn als seus fills.

De fet i tal com els meus pacients podran corroborar, a teràpia, ens centrem en el problema o en la causa directa d’aquest, més que en la recerca dels motius de la seva aparició, ja que com veieu, una determinada problemàtica apareix per la combinació d’innumerables factors. D’aquesta forma, es tracta el problema d’una forma més eficaç i efectiva.

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

2 pensaments a “Problemes psicològics: hereditaris o adquirits?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.