Refranys: Val més…

Val més la que guarda que la que cura.

Si s’hagués de fer una triadella de l’ampli refranyer, amb ulls d’avui, entre els refranys a conservar o considerar i els refranys a descartar perquè resulten obsolets, la balança segurament es decantaria, de forma espectacular, cap el platet dels que posaríem a la llista dels que cal oblidar.
Però vaja!, la feina es treure suc als que consideram que en tenen.

El que es presenta és un refrany molt usat i el DCVB mostra el significat: “Vol dir que és millor prevenir el mal que guarir-lo”.
Es un envit a la prevenció de possibles danys posteriors.
Afecta a tots els aspectes de la vida.
També es pot considerar un envit a l’atenció.

No sols hauria de fer referència a l’atenció positiva, aquella que mostrava Castaneda, citat per Jaworski a “Sincronicidad”: “cal estar preparats i a punt, per tal d’aprofitar aquell centímetre cúbic de sort que, adesiara, pot passar per davant nosaltres”; sinó, també a l’esment en els petits detalls, a les coses aparentment insignificants que poden derivar en conseqüències importants: deixar una barrera oberta, apagar el gas, respectar un “Cediu el pas”…

Precisament perquè s’hi fa feina, a nosaltres, els llorencins, que encara tenim fresques les nafres de la luctuosa torrentada de l’altre any; també ens serveix el refrany. Segurament no podrem parar les torrentades, de fet els noticiaris no paren de mostrar desastres naturals a banda i banda del món, però es pot laborar -mai serà a gust de tothom- perquè les conseqüències no siguin tan desastroses.

Ara mateix, aquí, tenim un altre motiu, que en afecte a tots, per recordar i aplicar el refrany.
El coronavirus no és una pandèmia passada. Els continus rebrots ens indiquen que ens hem de prendre seriosament el tema de la prevenció davant un situació encara imprevisible i, en certa manera, desconeguda.
La incertesa ens convida, ens hauria de convidar, a la prudència, al conegut: neteja+mascaretes+distància.

Si, certament és un refrany per tenir present.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.