De nobles i nobleses

Avui que s’ha sabut que el Rei emèrit se’n va d’Espanya, aprofitaré per fer una petita reflexió sobre la noblesa.

Si cercau la paraula “noble” al diccionari Alcover/Moll hi trobareu dues entrades: 1. Que, per naixença o per gràcia del sobirà, pertany a una classe social considerada distinta de la dels simples ciutadans i que gaudeix de privilegis hereditaris. 2. Elevat entre els altres en dignitat, mèrit, distinció; incapaç de sentiments baixos.

D’altra banda, sembla clar que, etimològicament, el substantiu “noblesa” prové de l’adjectiu noble, per la qual cosa pareix que en principi hauríem de suposar que són nobles tots els que pertanyen a la noblesa. No hi estic d’acord. Vegem per què.

El 2013, la Fiscalia va sol·licitar que María Ilia García de Sáez Borbón Dos Sicilias, la seva María Inmaculada i la seva tia María Margarita Borbón Dos Sicilias Lubormirska, fossin imputades en l’Operació Emperador, contra les màfies xineses, acusades de blanqueig de dobbers i de delictes contra la Hisenda Pública. És a dir, tres Borbones pressumptament implicades en un cas de corrupció (Europa Press).

La comtessa de Murillo i Gran d’Espanya, també coneguda com Esperanza Aguirre, està imputada en el cas Púnica per organització criminal, malversació, prevaricació, suborn, blanqueig, apropació indeguda, tràfic d’influències i falsedat electoral i documental (Onda Cero).

Iñaki Urdangarín, condemnat a presó en el cas Nóos per prevaricació, malversació, frau, tràfic d’influències i dos delictes fiscals, va esser duc de Palma fins que el títol li fou revocat pel Rei, juntament amb el de la seva esposa, la infanta Cristina de Borbó (El País).

A la història d’Espanya, tal com assenyalava Silvia Cruz en El País, hi ha hagut un caramull de comtes corruptes: Toreno, Valenzuela, Lerma, Olivares… És a dir, basta gratar un poc per internet per comprovar que la corrupció, a Espanya, s’ha estès no només entre els comtes, ducs i marquesos, que conformen la “noblesa”, sinó fins i tot dins la Casa Reial, tal com han descobert darrerament per Suïssa, una investigació que ha suposat que el Rei emèrit s’hagi d’exiliar d’Espanya, talment com ho havien fet abans altres Borbons com Isabel II i el seu nét Alfons XIII.

Per tot això som dels que pensen que unes persones que prevariquen, malversen i blanquegen dobbers públics, evadeixen imposts i fan, pressumptament, altres malifetes, difícilment es poden qualificar de “nobles” tot i que sí se’ls pot aplicar la primera definició, sobretot quan assenyala que “gaudeixen de privilegis hereditaris”.

 

2 pensaments a “De nobles i nobleses

  1. Noblesa bén vista fins no fa molt, que ens van vendre que havia salvat a Espanya ( cop d’estat). Després aquesta sensació de chulería española torera que va des de caçar elefants ( que qualsevol que hagués tingut de jove l’accident amb el seu germà com ell va tenir no hauria tocat una arma en sa seva vida) fins a tenir petits detalls amb ses sevas queridas ( ni més ni menys que 65 milions d’euros que es diu aviat). Manejava Españistain com si fos sa seva possessió. pel que respecta a jo no importa torni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.