Entorn: Blat

Blat (Triticum aestivum)

Son vàries de dites i refranys populars que lliguen la sembra del blat amb el mes de novembre (“Per Sant Andreu -dia 30- sembra el blat teu”). La tradició, però, a vegades canvia, les noves varietats de blat permeten una flexibilitat d’època de sembra que rompen la rigidesa tradicional.

Del blat, de banda el consum diari de bona part de la població mundial, se’n poden treure tota una sèrie d’idees sorprenents, gairebé màgiques.

Una d’elles potser és pensar amb la quantitat de processos atzarosos que s’havien de donar, sembla ser que fa devers vuit mil anys, per aconseguir el pa. Primer per discriminar el blat d’altres plantes gramínies semblants, després per endevinar i experimentar el procés del cultiu, com lloc i èpoques idònies de sembra. Per intuir que es podria moldre i passar del bla a la farina; i de la farina a la pasta fermentada i després a la cocció. Quan processos d’assaig i errada s’havien de donar?. I després i derivat del domini de la tècnica el pas, segurament lent, de les petites comunitats de caçadors-recol·lectors a les comunitats agràries. La recreació imaginaria amb els ulls d’avui sembla un espectacle.

Una altra potser la vigència actual de festes i costum relacionades amb el cicle anyal del blat. De la manera en que la planta marca bona part de les costums actuals. Pere Veyera a “Arxiu de tradicions populars” mostra una interessant aportació sobre “Supervivència de les festes agrícoles primitives” on es mostra com el cristianisme adoptà les festes romanes que a la vegada eren condicionades, en part, pel cicle anyal del blat. Uners festes que encara marquen el nostre calendari.

I finalment la que aportà Antoni Riera Melis el dia de la presentació de Els cereals i el pa en els països de parla catalana a la baixa edat mitjana”. On es destacà la transcendència històrica del clima. El clima permet, o no, la sembra del blat en determinades regions, fet que condicionava el benestar, la riquesa i la força de les comunitats..

Informacions:
Herbari virtual
Viquipèdia
ses Sitges (Els sembrats) (inclou una petita referència a les festes del cicle anyal del blat)
ses Sitges (Calendari) (mostra costum pageses del novembre)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.