Entorn: Arrels

De la xarxa, ara mateix no sabria dir com, em va arribar una adreça ben interessant (https://images.wur.nl/digital/collection/coll13/search/page/1). (Wageningen . University & Research)

Hi apareixen dibuixos de multitud de plantes on, a banda de mostrar les tiges hi apareixen les arrels. Realment son dibuixos que mostren la complexitat física de les d’arrels de les plantes.

Hi vaig cercar les del blat, ordi i civada, que s’adjunten.

Una meravella.

Llàstima de no haver-hi torbat les de figuera o altres arbres. Dic figuera perquè, segons el coneixement popular, les serves arrels són ben trescadores, es poden desplaçar a grans distàncies fins a trobar la llacor d’un femer o la humitat d’un pou.

Segons sembla per començar a entendre el món vegetal ens hem d’entrenar a acceptar que no tota la vida és feta a imatge i semblança dels mamífers. Hem d’anar més enllà de la imatge que d’altres presumptes éssers vius -per exemple marcians- ens ha arribat a través de la literatura i el cinema.

De fet, segons sembla, les plantes s’assemblen més a una colònia (de formigues o d’abelles) que no a qualsevol altre animal amb òrgans diferenciats.

Un eixam d’arrels, una xarxa de milions d’àpex, de finíssimes puntetes blanques, que saben cercar els nutrients i la humitat, que saben distingir amics d’enemics i que conformen una intel·ligència distribuïda semblant a la dels formiguers. Un àpex sol no és res, però tots enxarxats desenvolupen capacitats insospitades i encara, en bona part, desconegudes.

Deixem constància, altra vegada, de les aportacions de la neurobiologia vegetal, en paraules de Stefano Mancuso: “les plantes són éssers vius intel·ligents, sensibles, que es comuniquen entre sí i amb els animals, que dormen, memoritzen i, fins i tot tenen capacitat per manipular altres espècies amb la finalitat d’exercir la seva funció universal bàsica per a la vida del planeta”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.