Entorn: Remeieres

Segurament s’ha de considerar, s’hauria de considerar, una activitat, un costum perdut. En la Mallorca pagesa, quan la Seguretat Social i els metges no eren sempre a disposició, les famílies cercaven els remeis que tenien més a l’abast. Remeis que provenien de l’assaig i errada i que s’anaven transmetent d’uns a altres membres del grup amb el conegut i estès: A jo em va anar bé….”. Consells que provenien de coneixements ancestrals, de curanderos o d’altres fonts d’informació.

Sigui com sigui, cert és que en alguns sòtils llorencins, per ús propi o per regalar a qui ho demanàs, sempre hi solia haver provisions de certes herbes. Normalment de “cabellets de maís”, herba cossiada i arrels d’aritja.

En tot cas, depenia de les preteses necessitats i del costum. No totes les cases tenien herbes, i si en tenien no sempre eren les mateixes.

D’arrels d’aritja per tot n’hi ha (un altre dia parlarem de les nostres lianes). Qui tenia hort i sembrava blat d’índi per a les gallines, solien tenir “cabellets de maís” a voler. La cossiada, o herba cossiada solia ser la més problemàtica; s’havia de saber on n’hi havia. Era com els agres d’esclata-sangs: “veus, per aquí n’hi sol haver”.

Bonafè de la cossiada en diu: “s’empra molt per rebaixar la sang. Es endemés purgant i astringent.”. De l’aritja assenyala: “L’arrel o rizoma s’empra com a depuratiu, o sia per purificar la sang, sudorífic, diürètic, febrífug: és també útil contra la sífilis”. Del blat d’indi (ell l’anomena Blat de les Índies) diu “Els cabells de les espiguetes o filaments estilars, quan son tendres o blancs, són diürètics i depuratius”.

Mostrar el costum tradicional d’utilitzar, adesiara, herbes remeieres, no implica, en cap cas una defensa o recomanació. De fet pels qui ens sentim i procuram ser seguidors de la ciència, la seva utilització sols demostraria desconeixement o falta de confiança en el coneixement dels facultatius. En tot cas, s’ha considerat adient deixar constància del costum.

Informacions:

Herbari virtual: Cossiada. Blat d’indi. Aritja
Menuda natura: Cossiada. Blat d’indi. Aritja.
Viquipèdia: Cossiada, Blat d’indi, Aritja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.