“Per Santa Àgata, sembra l’alfàbrega, …

Dia cinc de febrer celebram la festivitat de Santa Àgueda, Agda o Àgata. Va néixer a Catània. Verge i màrtir, morí després que li tallassin els pits. És la patrona de les dones, en general, i molt especialment de les que estan a punt de criar. També és la patrona dels campaners, de les bugaderes i rentadores de riu. En molts indrets de la nostra geografia també se la té per l’advocada contra els incendis.

En l’actualitat se l’invoca perquè protegeixi les dones dels perills que les amenacen, especialment dels maltractaments, i també de les malalties més freqüents entre el col·lectiu, com el càncer de pit. És la “Festa de les dones” que té, en algunes poblacions, un marcat caràcter carnavalesc, d’inversió de papers entre homes i dones i que fa que, aquest dia, la dona comandi al poble o ciutat. És festejada a Sencelles.

A Menorca podem trobar el castell de Santa Àgueda.

Segons el calendari agrícola, si ens hem de fiar del refranyer, és un bon moment per fer el planter d’alfabeguera:  “Per Santa Àgata, sembra l’alfàbrega, dama polida ja la té eixida”.

3 pensaments a ““Per Santa Àgata, sembra l’alfàbrega, …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.