Món: El sexe de les tortugues

Tots hem vist i/o tengut tortugues de les nostres garrigues, i no mos hem demana tmassa pel sexe. Ja fa anys me vaig interessar per aquest tema i vaig recopilar el que es deia: els mascles tenen la part d’abaix com enfonsada per aguantar-se damunt la femella,també que les femelles són mes grosses. No vaig arreplegar molt més cosa i me’n vaig adonar que era cert a vegades.
El primer del que vaig adonar-me és que com mes joves mes difícil és que es presentin les característiques abans descrites, he de dir que les tortugues viven en anys com noltros aproximadament.
Vet aquí les meves observacions:

Aquesta tortuga te uns 2 anys i no tenc manera visual de saber el sexe,i es que fins als 5 o 6 anys no arriben a la maduresa sexual i no hi ha diferències entre mascles i femelles.

Aquest és un mascle, no té concavitat a les plaques de la panxa,però sé que es un mascle perquè te la “coa llarga” i la darrera placa de damunt i darrera es corba cap a les plaques base per dirigir l’aparell reproductor cap endavant, a més té les dues darreres plaques ventrals en angle més obert que les femelles per facilitar la mobilitat lateral de l’aparell reproductor.

És una femella (té una deformació a la part esquerra,(tal vegada per accident o alimentació inadequada,a pesar de que viu lliure al pinar). Com veis a la foto 6 la darrera placa de dalt i darrera no corba molt cap endavant, això facilita la copulació amb el membre del mascle.
Això es de collita pròpia, però vos pos un enllaç interessant i que arriba a les mateixes conclusions que vaig arribar jo sense que tenguéssim cap tipus de contacte. L’article toca més temes que el sexe i ho trob força il·lustratiu.

http://digital.csic.es/bitstream/10261/108609/1/tesher_v1.pdf

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.