La campanya arqueológica de 2021 a Son Peretó excava la parcel·la adjacent i descobreixen restes constructives

L’equip d’arqueòlegs dirigit per Magdalena Salas i Mateu Riera també ha excavat un empedrat a l’exterior del baptisteri.
La campanya d’excavació al jaciment arqueològic paleocristià de Son Peretó conclou aquesta setmana amb l’excavació d’un empedrat, la instal·lació d’un nou panell informatiu i i l’inici d’una cala als terrenys adquirits el 2017 per l’Ajuntament de Manacor. La campanya de 2021 s’ha finançat amb les aportacions de l’Ajuntament i del Consell de Mallorca, que subvenciona la recuperació d’espais arqueològics.
L’Ajuntament de Manacor ha sol·licitat enguany la subvenció per valor de 14.000 euros per a restaurar l’empedrat que hi ha a l’exterior de la zona del baptisteri, tot i que el Consell encara no ha concretat la quantitat que aportarà. Es tracta d’un empedrat del qual ja se’n tenia coneixement des dels anys 80, que en el seu moment va ser excavat per la Universitat de Barcelona i el Museu de Mallorca, però sobre el qual no s’hi havia fet cap actuació. Les tasques que ha duit a terme enguany l’equip d’arqueòlegs dirigit per Magdalena Salas i Mateu Riera, juntament amb l’equip d’excavació de Bernat Bugaya i Margalida Munar i l’equip de voluntaris, consisteixen en excavar-lo i restaurar-lo.
L’objectiu és tornar a col·locar el paviment, que s’ha numerat pedra a pedra i s’ha desmuntat.
Ara, l’equip tècnic redactarà un informe i el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca haurà de determinar si autoritza que es torni a col·locar pedra per pedra. Magdalena Salas, espera que a principi de setembre aquesta tasca s’hagi pogut concloure. Per la seva banda, Mateu Riera ha explicat que al voltant del paviment s’hi ha documentat una sitja «que seria el més modern, però també hem vist que davall el paviment està tot ple de tombes».
Gràcies a l’excavació d’aquest empedrat s’han pogut localitzar noves tombes, que normalment daten dels segles V i VI, mentre que s’observa que al segle VII l’espai es deixà d’utilitzar com a cementiri i es passà a utilitzar com a espai domèstic relacionat amb l’església.
L’equip d’arqueòlegs també ha començat enguany una nova cala davant la Basílica, a la parcel·la que va adquirir l’Ajuntament de Manacor l’any 2017 amb ajuts del Consell de Mallorca. La intervenció, que s’ha fet al voltant d’un pou, ha permès l’aparició d’una sèrie de murs. El codirector de l’excavació ha assegurat que aquest nou sondeig ha fet que «la gran sorpresa d’enguany ha estat l’estat de conservació de les restes. És espectacular, només llevant la capa de terra superficial ja surten moltes parets», ha explicat.
La tasques de camp ha acabat aquest mateix dimarts, i el que queda de setmana es farà feina de laboratori al Museu d’Història de Manacor analitzant el paviment.
Una altra de les actuacions que s’han fet durant la campanya de 2021 és la instal·lació d’un panell informatiu a la zona de la capçalera de la Basílica paleocristiana. Les excavacions realitzades confirmen l’interès dels cristians de l’època per enterrar-se a prop de l’absis, ja que s’entenia que fer-ho donava més possibilitats d’accedir a la vida eterna.
La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha donat les gràcies a tot l’equip que ha fet feina a la campanya d’excavació d’enguany, «especialment als voluntaris». «L’aposta política i pressupostària de l’Ajuntament de Manacor amb el patrimoni és clara. Volem continuar treballant amb aquestes campanyes anuals sempre en col·laboració amb el departament de Patrimoni del Consell. L’Ajuntament vol continuar fent feina a la nova parcel·la on segur que hi ha molt per descobrir», ha afegit.
Per la seva banda, la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, ha assegurat que «està clar que el de Son Peretó és un projecte comú» i que «el gra d’arena que aporta el departament de Patrimoni del Consell és el suport per poder mantenir i condicionar espais que després d’anys d’intervencions necessiten poder-los fer accessibles a tots els ciutadans».
Aquest dimecres 28 de juliol a les 19.30 h hi haurà la Jornada de Portes Obertes a Son Peretó, on es mostraran les novetats de la campanya 2021 i el procés d’excavació en una nova zona del jaciment. La visita serà guiada per l’arqueòleg Mateu Riera, codirector del projecte. Per a assistir-hi és necessari adquirir les entrades, gratuïtes, mitjançant www.enviumanacor.cat
Entre el 23 d’agost i l’11 de setembre tornen els cursos d’arqueologia cristiana a la Basílica de Son Peretó organitzats per la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí i el Museu d’Història de Manacor. S’espera que els assistents al curs col·laborin amb les tasques d’excavació i restauració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.