Calendari Folklòric de Mallorca. Estiu

Ahir hagués fet 122 anys. Nasqué un 27 de juliol de 1899 a Sant Joan, ingressà als franciscans d’Artà el 1913 i s’ordenà sacerdot l’any 1924. La seva obra més important és el Cançoner popular de Mallorca, més de 15.000 cançons arreplegades per tots els pobles de Mallorca. Mentre feia aquesta tasca ingent com a folklorista també prenia notes de diversos temes relacionats amb la vida dels homes i les dones dels pobles de l’illa. Aquestes notes, arreplegades pel pare Ginard en unes llibretes són la base del Calendari Folklòric de Mallorca dels qual ja ens férem ressò a  https://card.cat/2020/10/21/calendari-folkloric-de-mallorca-tardor/ amb motiu de la publicació del primer volum dedicat a la tardor.

Ahir, a Sant Joan, es presentà el volum dedicat a l’estiu. El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, la Fundació Mallorca Literària i Tradicionari de Mallorca en coedició amb Saïm Edicions han fet possible aquesta edició que ha estat a cura d’Andreu Ramis, Miquel Sbert i  Joana Serra amb il·lustracions de  Toni Galmés.

Al volum dedicat a l’estiu hi trobarem els dies assenyalats i els temes del mes. Des del juny al setembre: festes, treballs de foravila, fruites d’estiu, balls de pagès, instruments populars, ametles i ametlers són alguns dels temes que podrem llegir i comprendre gràcies a les referències bibliogràfiques de l’autor i dels editors i les notes que fan més entenedors els textos i el vocabulari, molt d’ell perdut, emprat a principis del segle XX.

Enhorabona als curadors de l’obra, a l’il·lustrador, a l’editor i a les entitats que han fet possible que aquestes notes de nRafel Ginard poguessin veure la llum. Queden per publicar dos toms, primavera i hivern, que podrien sortir al mercat la primavera i l’hivern del 2022.

Els editors pensen que seria possible publicar un cinquè volum com a complement de les quatre estacions del Calendari Folklòric de Mallorca que, si les meves informacions són bones, es presentarà pròximament a Sant Llorenç des Cardassar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.