Canvi climàtic. Emergència climàtica

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha fet públic la primera part de  l’informe elaborat per l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), organisme de l’ONU responsable de l’avaluació de l’estat del coneixement del canvi climàtic i les seves conseqüències i impactes.

Aquesta primera part de l’informe, que consta de tres parts, està dedicada a  evidenciar la relació entre les emissions humanes i el canvi de clima.

Les conclusions són demolidores: el canvi climàtic té com a origen el comportament humà i aquest canvi s’està agreujant i es produeix d’una manera molt més ràpida del que havien predit els experts. Cada dia podem seguir a través del mitjans de comunicació els desastres naturals que s’estan produint a tot el món: augment extrem de les temperatures, ciclons, inundacions, sequeres, incendis, …

Els punts més destacats d’aquest informe són:

  1. El clima està canviant ràpidament i el motiu és l’activitat humana.
  2. Aquest canvi fa que els fenomens meteorològics extrems siguin cada vegada més freqüents i de més impacte.
  3. Molts dels canvis que s’han produït i que no tenen precedent en la història de la humanitat són irreversibles a curt termini. La petjada de l’home sobre la Terra durarà cents o mils d’anys: augment del nivell de la mar, desfeta de la capa de gel als pols, …
  4. Si no es prenen mesures dràstiques per evitar augmentant el carboni a l’atmosfera aquesta situació empitjorarà.

Encara que l’informe alerta de què hi ha situacions irreversibles també apunta que n’hi ha que es poden revertir si es compleix l’acord de París (2015) que té per objectiu mantenir l’augment de la temperatura d’aquest segle molt per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic amb la reducció de les emissions prou ràpida com per aconseguir l’objectiu de temperatura, un sistema de transparència i de balanç global i una comptabilitat per a l’acció climàtica, l’enfortiment de la capacitat dels països per fer front als impactes climàtics, l’enfortiment de  l’habilitat per recuperar-se dels impactes climàtics i el suport financer perquè les nacions construeixin futurs nets i resilients.

Les administracions públiques, els governs, són els màxims responsables d’evitar l’agreujament de la situació però cada un de nosaltres pot ser un element actiu en la lluita contra el canvi climàtic.

ACORD DE PARÍS 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.