Mots perduts: quern

“Per Sant Llorenç, figues a querns”
Però que és un quern?  El refrany mostra que era -així en passat- una paraula ben viva. Per Sant Llorenç es podien collir de quatre en quatre.

El DCVB mostra:

QUERNm.
Conjunt de quatre coses (Mall., Men.). «Quatre ametlles fan un quern, | mirau si jo sé comptar; | ell me podria llogar | per pastoret de Betlem» (cançó pop. Mall.). Si en lo bordel n’hi ha una quoerna, | una sou vós, senyora, en aquel quern, Corella Obres 436. En podríem retreure a querns y a dotzenes, Roq. 44.
Loc.
—a) De tres… fer un quern: falsificar la quantitat d’allò que es ven, donant-ne menys del que pertoca. Aquells venedors… que de tres amel·les fan un quern, Camps Folkl. ii, 21.—b) Treure es quern: treure el profit que pertoca d’una cosa (Men.). Llavores mos fermaven s’altre cap des tros de fil a un botó, y hala petit, a treure’n es quern de sa caçada, Ruiz Pablo (Catalana, i, 410).—c) Fer es quern: avenir-la, encertar una cosa (Mall.). «Ell és qui ha fet es quern»: ell és el qui ha encertat.—d) Fer es quern: comandar, portar la direcció d’una cosa (Santanyí).
Refr.

—«Per Sant Llorenç, figues a querns»: significa que per sant Llorenç (10 d’agost) les figues agostenques ja estan en el punt de maduresa (Mall., Men.).
Fon.: 
kέ̞ɾn (mall.); kέ̞n (men.).
Var. ant.: 
quaern (E XXXI quaern de perles 

P.S. Es repetició. Fa dos anys ja publicàrem el mateix mot. .
Imatge: un quern de figons

Un pensament a “Mots perduts: quern


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Ni idea

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.