Entorn: Goma de garroví

L’any passat, poc després d’iniciar la secció, el primer arbre que es va enfocar va ser el garrover. Ara, temps de garroves, no es vol enfocar l’arbre, sinó el seu fruit, les garroves, i més concretament al que sembla que determina el seu preu, el garroví, forma balear d’anomenar la llavoreta que porta la baina o garrova, el garrofí.

Sí, en el garrover tot és una mica màgic: és arbre espectacular, però planta lleguminosa, les llavors venen en una baina molsuda i dolça, les fulles són compostes, tot l’any mostra els seus fruits…Espectacular!

En el nostre entorn i en la nostra època, les garroves no han passat de ser un producte de segona ja que, fonamentalment anaven destinades al consum animal i a la venda (suposadament per trossejar i destinar, també, al consum animal).

Des d’una perspectiva teòrica, i a nivell familiar, va ser en la elaboració del material didàctic de ses Sitges quan ens n’adonarem que el tema de la garrova anava molt més enllà. Que la polpa dolça -que tastàvem amb els infants- era una part del producte que, a més, oferia moltes possibilitats, però no era tot el producte. Que el garroví, en definitiva era una capseta de sorpreses.

A les “informacions” es mostra un ventall de mirades que van des de la descriptiva (Viquipèdia, Ets el que menges) a la comercial (Es garrover de Mallorca), passant per la informació sobre un preu de rècord (Fora vila).

Informacions:
Fora vila. Preu
Garrover (card.cat)
Viquipèdia (goma de garrofí)
Esgarroverdemallorca
La garrofa (Ets el que menges)

6 pensaments a “Entorn: Goma de garroví

 1. El garroví té un pes tan uniforme que els grecs l’empraven per pesar les joies i les gemmes. Li deien keration, que els àrabs traduïren per quirat, com els catalans i s’utilitza com a unitat de mesura de l’or i altres metalls preciosos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Això diu la wikipèdia:

  En joieria, el quirat és una unitat de massa utilitzada per a les gemmes que equival a 1/140 d’unça, a 1/2240 de lliura, o a 202,83 mil·ligrams.

  L’any 1907, la 4a Conferència General de Pesos i Mesures va definir el quirat mètric com a 200 mil·ligrams.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.