EC19 Excitació i respostes

Justificació
-Conversa de cafè. Parlàrem de futbol i de quina manera, entre aficionats, s’estableix un joc d’enganys aparents, un “fer com si” depenent de l’entorn.
-També es plantejà el tema de la pèrdua de seny quan les emocions s’imposen a la raó. O la manera com persones respectables i respectades, en un camps de futbol es destraven i son capaces de mostrar la seva cara més obscura.
-La conversa, posteriorment, em portà a recordar situacions personals de certa tensió que es manifesta ràpidament en el tipus de lletra i que pot arribar, en alguns casos, a manifestacions somàtiques.

Experiències
L’estudi realitzat a Berkeley és de 2001. Publicat el 2006 Dan Ariely i Geroge Loewenstein es són els autors. Posaren un anunci i pagaren als estudiants per a un “estudi sobre la presa de decisions i l’excitació sexual”. Ben aviat en tengueren una llarga llista.
Es plantejaren tres sèries de preguntes a contestar en “fred” i en “calent” derivat de la contemplació d’imatges eròtiques.
Les respostes del 25 participants a les 29 preguntes, que anaven des del desig d’activitats sexuals no habituals, a l’ús de preservatius o al respecte a la parella variaven substancialment segons l’estat d’excitació.
Les conclusions de l’estudi són vàries:
a. Les persones pensam que ens coneixem però… arrossegats per la passió tot canvia.
b. Els efectes de la passió superà, amb escreix, les expectatives dels investigadors.
c. Els investigadors consideren que els resultats es poden extrapolar a altres estats emocionals: ira, fam, emocions, gelosia..
Font
L’experiència es descrita a Ariely, D. (2006). “Las trampas del deseo”. Barcelona:Ariel. El tema dels impulsos i les emocions també es tractat a Sutherland S. (2015) “Irracinalidad: El enemigo interior” Madrid:Alianza.

Conclusions/Aportacions
-Fins que no ens trobem en situacions de tensió no podem assegurar la nostra resposta.
-El comportament humà no és mai pla i horitzontal. Hi intervenen moltes variables, algunes controlades i altres sense gens de control.
-Agafar distància, comptar fins a vint…poden ser sistemes per controlar un possible descontrol.

Imatge: Eros i psique, escultura d’Antonio Canova

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.